Trajnostna negorljiva polimerna vlakna za požarno varnost plastike in tekstilij

9 septembra, 2019
Samo Kranjec

Na Kemijskem inštitutu so v sodelovanju s Katedro za tekstilno in oblačilno inženirstvo, Naravoslovnotehnične fakultete v Ljubljani, razvili trajnostna negorljiva polimerna vlakna, ki so uporabna v številnih industrijah.

Negorljivost je pomembna lastnost polimerov, ki se uporabljajo za tehnične tekstilije, talne obloge in tekstilije v avtomobilski ter letalski industriji. Inovacija tako rešuje trenutno najbolj kompleksno težavo: gorljivost PA6 vlaken.

»Z uporabo okolju in človeku bolj prijaznih organofosforjevih funkcionalnosti, vključenih v strukturo PA6, nam je uspelo pridobiti negorljiva PA6 vlakna z ohranjenimi mehanskimi lastnostmi. Glede na njihovo široko uporabo bo negorljivost pripomogla k zagotavljanju požarne varnosti in omogočila povečanje njihove uporabe za tehnične namene,« je povedal Ivan Jerman, vodja raziskovalnega projekta in Laboratorija za razvoj premazov na Kemijskem inštitutu.

Trenutno je inovacija v fazi prototipa, primernega za prezentacijo končnim kupcem, priložnost za sodelovanje s ciljnimi industrijami pa je v vzpostavitvi testne pilotne proizvodnje v industrijskih pogojih.

Nazaj na kategorijo gospodarstvo.
(Visited 106 times, 1 visits today)