Tožilstvo zaradi TEŠ 6 vložilo obtožnico

20 maja, 2020
Andreja Šalamun
Tožilstvo zaradi TEŠ 6 vložilo obtožnico

V petek je specializirano državno tožilstvo na celjsko okrožno sodišče vložilo obtožnico v zadevi TEŠ 6. Obtožnica, ki je nastajala zelo dolgo in obsega več kot tisoč strani, 12 slovenskim in tujim fizičnim osebam ter eni slovenski in eni tuji pravni osebi očita skupno 24 kaznivih dejanj. Zaradi obsežnosti, pričakujejo, da bo reševanje primera trajalo precej časa. Sodišče je odredilo prevod obtožnice, nato pa bo sledilo vročanje. Zaradi obsežnosti zadeve bo reševanje primera terjalo precej časa.

Kot je povedala predsednica omenjenega okrožnega sodišča Petra Giacomelli, gre za zelo obsežno zadevo, saj obtožnica šteje 1.332 strani, tožilstvo pa je k njej priložilo še 45 prilog, poročajo mediji, sklicujoč se na STA. Celoten spis (brez vloženih prilog) obsega več kot 70.000 listov, večina je tiskanih obojestransko, torej je dejansko število strani še enkrat večje. Obtožnica se nanaša na kazniva dejanja zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti in pranja denarja ter pomoči k navedenima kaznivima dejanjema. 

Sodišče je odredilo še prevod obtožnice v nemški in francoski jezik, nato pa bo sledilo vročanje obtožnice s pravnim poukom o pravici do vložitve ugovora zoper njo. Pojasnili so, da je strah, da bi zadeva zastarala, odveč, saj da imajo preiskovalna dejanja glede na čas izvršitve očitanih kaznivih dejanj 20-letni zastaralni rok, kar pomeni, da je do zastaranja še desetletje.

 

Iz 650 milijonov evrov na 1,4 milijarde 

Kot navaja Dnevnik, so neuradno zlorabe položaja, ponarejanja listin in/ali pranja denarja pri gradnji šestega bloka šoštanjske termoelektrarne, katerega cena je iz prvotno načrtovanih 650 milijonov evrov zrasla na 1,41 milijarde evrov, osumljeni nekdanji direktor TEŠ Uroš Rotnik, nekdanji vodja projekta TEŠ 6 Bojan Brešar, lobist in svetovalec TEŠ-a in Alstoma Peter Kotar, direktor podjetja CEE Boštjan Kotar in trije nekdanji uslužbenci (Jože Dermol, Darko Weiss in Miran Leben), ki so pripravljali razpis za izbiro dobavitelja opreme za TEŠ 6, Jože Lenart, član komisije za izbiro dobavitelja, Frank Lehmann, nekdanji vodja prodaje elektrarn v družbi Alstom Power, in nekdanji izvršni direktor Alstoma Austria Josef Reisel, finančnik Bogdan Pušnik in davčni svetovalec Darko Končan. Osumljeni pravni osebi pa sta francoska družba Alstom Power, ki je danes del ameriške korporacije General Electric, ter podjetje Sol Intercontinental v lasti Petra Kotarja.

Nazaj na kategorijo gospodarstvo.
(Visited 36 times, 2 visits today)