1:03 pop GOSPODARSTVO

Srečanje mladih kmetov: kmetijstvo je poslovna priložnost za mlade

Prejšnji teden je potekalo srečanje mladih kmetov, ki so v letu 2016 uspešno kandidirali na razpisu Programa razvoja podežeja 2014-2020 ‘Pomoč za zagon dejavnosti za mlade kmete’.

Dogodka, ki sta ga skupaj z Mrežo za podeželje, Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP) organizirali Zveza slovenske podeželske mladine (ZSPM) in Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije (KGZS), se je udeležil tudi minister mag. Dejan Židan.

Kmetijstvo – poslovna priložnost za mlade

V imenu soorganizatorja dogodka – KGZS, je njen predsednik Cvetko Zupančič izpostavil, da je delo z mladimi kmeti prednostna naloga dela Javne službe kmetijskega svetovanja. Po njegovih besedah skušajo slediti potrebam mladih kmetov po svetovanju, ki so vse zahtevnejša. Temu sledijo tudi pri tehnološkem svetovanju, zato z mladimi kmeti delajo prek panožnih krožkov. Kmetijski svetovalci specialisti delajo v manjših skupinah z mladimi kmeti in skupaj z njimi iščejo rešitve pri tehnoloških in ekonomskih vsebinah pri posameznih panogah. Tudi na področju informiranja se trudijo promovirati poklic kmeta, da je kmetijstvo lahko tudi poslovna priložnost za mlade.

Spodbuda lokalnim prehranskim proizvodom

Minister mag. Dejan Židan je v svojem nastopu dejal, da je kmetijstvo ena od pomembnih gospodarskih panog, ki zagotavlja tudi javne storitve, posledično pa se  javno financira za dobrobit vseh prebivalcev. Izpostavil je, da se ministrstvo trudi s svojimi aktivnostmi povečati potrošnjo oz. izboljšati povpraševanje po domačih prehranskih proizvodih. »Naš cilj je povečati izvozno usmerjenost prehranskega sektorja, da povečamo izvoz s sedanjega 25 % hrane, ki jo proizvedemo v Sloveniji in to nam uspeva«.

Minister je opozoril tudi na pomen spremljanja odzivnosti slovenskih potrošnikov na lokalno hrano. »Trenutno je v Sloveniji okoli 70 % ljudi, ki išče domači proizvod, naš cilj pa je najmanj 90 %, ter da je za to pripravljen plačati več«. Mlade prevzemnike je minister še opozoril, da morajo biti mladi kmetje za poslovno uspešnost in stabilno delovanje pozorni na finančne vzvode, ki so jim na voljo. Pri tem je spomnil na več ukrepov in podpor, ki so namenjena in vedno več koriščena ravno pri mladih kmetih.

Iz prakse: preživljanje časa z družino in dobri medsosedski odnosi

Udeleženci so imeli priložnost prisluhniti tudi predavanju o naložbah na kmetijah. Olga Voglauer, mlada kmetica iz avstrijske Koroške, je mladim predstavila svojo uspešno zgodbo prevzema kmetije. S partnerjem med drugim posvečata veliko pozornost tudi povezovanju in dobrim medsosedskim odnosom in ne želita dopustiti, da se s svojimi sosedi ne bi poznali in medsebojno pomagali.

Mladi kmet Peter Apat iz Turistične kmetije Apat v Šaleški dolini pa je predstavil presunljivo osebno zgodbo, ko je zapustil svojo sanjsko službo pri mednarodno priznanem podjetju Akrapovič, za prevzem domače kmetije, kjer mu “mleko dajejo krave in kjer lahko tri krat na dan obeduje s svojo družino”.

 

Vir: program-podezelja.si

(Visited 135 times, 1 visits today)
Close