Slovenija za vzpostavitev globalnega partnerstva za umetno inteligenco

17 junija, 2020
Andreja Šalamun
Umetna inteligenca Slovenija

Slovenija se je pridružila mednarodni pobudi za vzpostavitev globalnega partnerstva za umetno inteligenco, so sporočili z Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ). Cilj partnerstva je podpirati in usmerjati odgovorno uporabo in razvoj umetne inteligence, ki bo ob upoštevanju človekovih pravic, vključevanja in raznolikosti spodbujala inovacije in gospodarsko rast.

Za dosego tega cilja si bo pobuda prizadevala premostiti vrzel med teorijo in prakso s podpiranjem vrhunskih raziskav in uporabnih projektov, pilotnih projektov in poskusov na prednostnih področjih, povezanih z umetno inteligenco,« pravijo na omenjenem ministrstvu.

Dodajo, da bo globalno partnerstvo v sodelovanju s partnerji in mednarodnimi organizacijami povezalo vodilne strokovnjake s področja industrije, civilne družbe, vlad in akademskih krogov. Ti bodo v delovnih skupinah obravnavali štiri teme: odgovorna umetna inteligenca, upravljanje podatkov, prihodnost dela ter inovacija in komercializacija. »V kratkoročnem obdobju bodo strokovnjaki iskali načine, kako se ob pomoči umetne inteligence bolje odzvati na epidemijo covid-19 in pospešiti okrevanje,« pravijo na ministrstvu in poudarijo, da bo v delovnih skupinah sodelovalo tudi devet slovenskih strokovnjakov s področja umetne inteligence.

Za odgovoren razvoj umetne inteligence

Partnerstvo ustanavljajo Avstralija, Francija, Indija, Italija, Japonska, Kanada, Mehika, Nemčija, Nova Zelandija, Republika Koreja, Singapur, Slovenija, Združeno kraljestvo, ZDA in Evropska unija, članice pa se zavezujejo, »da bodo umetno inteligenco razvijale in uporabljale odgovorno, na človeka osredotočeno in v skladu s človekovimi pravicami, temeljnimi svoboščinami in skupnimi demokratičnimi vrednotami.

Na ministrstvu pravijo, da bo imelo partnerstvo sekretariat, ki bo nastanjen na sedežu OECD v Parizu, in dva strokovna centra, v Montrealu in Parizu. »Centra bosta administrativno in raziskovalno podpirala praktične projekte, ki jih bodo izvajali ali ocenjevali strokovnjaki delovne skupine iz različnih sektorjev in področij. Načrtovala bosta tudi letna plenarna zasedanja strokovne skupine z več deležniki v okviru partnerstva. Prvo bo gostila Kanada letos decembra,« še pravijo na MIZŠ.

https://www.ekodezela.si/eko-gospodarstvo/v-petih-letih-bodo-pametne-tovarne-nekaj-samoumevnega/

Nazaj na kategorijo gospodarstvo.
(Visited 56 times, 1 visits today)