Slovenija v prvem četrtletju z visokim primanjkljajem

1 julija, 2020
Andreja Šalamun

Država je v prvem četrtletju letos ustvarila primanjkljaj v višini 739 milijonov evrov oziroma 6,6 % BDP, sporočajo iz nacionalnega statističnega urada. Ugotavljajo, da je ta predvsem posledica ustavitve gospodarske aktivnosti zaradi razglasitve epidemije koronavirusne bolezni na območju Slovenije v drugi polovici marca.

 

Omenjeni primanjkljaj je bil za 647 milijonov evrov višji od primanjkljaja v prvem četrtletju lanskega leta. Medtem pa so se izdatki v prvem četrtletju letošnjega leta povečevali s precej višjo stopnjo kot v istem obdobju lani; njihova rast je bila 9,5-odstotna. Zmanjšali so se tudi prihodki države; ti so bili za 3,4 odstotka nižji od prihodkov v istem obdobju prejšnjega leta. Statistiki pravijo, da je država nazadnje tako visok primanjkljaj ustvarila v četrtem četrtletju 2014. Takrat je znašal 867 milijonov evrov ali 9,1 odstotka BDP.

 

Občutno nižji davčni prihodki 

Skupni prihodki države so v prvem četrtletju letošnjega leta znašali 4.774 milijonov evrov in so bili v primerjavi s prvim četrtletjem 2019 nižji za 3,4 odstotkov (168 milijonov evrov). Na uradu pravijo, da so k padcu največ prispevali nižji davčni prihodki; ti so bili namreč za 10,5 odstotka (253 milijonov evrov) nižji kot v istem četrtletju prejšnjega leta. Prihodki iz socialnih prispevkov pa so se hkrati zaradi še vedno ugodnih razmer na trgu dela povečali, in sicer za 6,5 odstotka (121 milijonov evrov). »Med davčnimi prihodki so se najbolj znižali prilivi iz tekočih davkov na dohodke in premoženje (za 16 odstotkov) ter davki na proizvodnjo in uvoz (za 7 odstotkov),« povedo.

 

Izdatki višji za 479 milijonov evrov

Statistiki navajajo, da so prvo letošnje četrtletje zaznamovali visoki izdatki države, »na kar so dodatno vplivali tudi ukrepi za omilitev posledic gospodarske krize na prebivalstvo in podjetja zaradi epidemije covida-19«. V primerjavi z istim obdobjem v prejšnjem letu so bili skupni izdatki države višji za 9,5 odstotka oziroma za 479 milijonov evrov. Znašali so 5.513 milijonov evrov, kar je največ po četrtem četrtletju leta 2013. Država je v prvem četrtletju še naprej povečevala tudi izdatke za plače (ti so bili za 6,3 odstotka višji kot v prvem četrtletju 2019), socialne prejemke (za 7,9 odstotka), vmesno potrošnjo (za 12,9 odstotka) ter bruto investicije v osnovna sredstva (za 2,1 odstotka). Pojasnijo, da so izdatke države zaradi ukrepov države za zajezitev posledic epidemije na področju trga dela in socialnih prispevkov dodatno povečale subvencije na proizvodnjo, in sicer za 163 milijonov evrov.

Nazaj na kategorijo gospodarstvo.
(Visited 24 times, 1 visits today)