Slovenija prejela 200 milijonov za zaščito delovnih mest

18 novembra, 2020
Samo Kranjec

V okviru instrumenta EU SURE je naši državi skupno na voljo za 1,1 milijarde evrov ugodnih posojil, ki nam bodo izplačana v nekaj obrokih.

Evropska komisija je devetim državam EU, med njimi tudi Sloveniji, v okviru instrumenta EU za zaščito delovnih mest SURE izplačala 14 milijard evrov finančne podpore, poročajo s Predstavništva Evropske komisije v Sloveniji. Naša država je prejela 200 milijonov evrov, skupno pa je za državo v okviru instrumenta rezervirane 1,1 milijarde evrov.  »Današnje izplačilo sledi drugi izdaji socialnih obveznic v okviru instrumenta EU SURE, ki jo je zaznamovalo izrazito zanimanje vlagateljev,« razlagajo na Predstavništvu. Pri njem gre za drugi obrok v okviru instrumenta EU SURE.

 

Financiranje skrajšanja delovnega časa in samozaposlenih

Podpora v obliki ugodnih posojil bo državam članicam pomagala ob nenadnem povečanju javnih odhodkov za ohranitev delovnih mest. Posojila bodo zlasti pomagala kriti stroške, povezane s financiranjem nacionalnih ureditev skrajšanega delovnega časa in drugimi podobnimi ukrepi, uvedenimi za odziv na pandemijo, med drugim tudi za samozaposlene.

Instrument SURE lahko vsem državam članicam zagotovi finančno podporo v višini do 100 milijard evrov. »Komisija je doslej predlagala, da se 18 državam članicam da na voljo 90,3 milijarde evrov finančne podpore. Naslednja izplačila bodo izvedena v prihodnjih mesecih, in sicer po izdaji zadevnih obveznic,« zaključujejo na Predstavništvu.

Nazaj na kategorijo gospodarstvo.
(Visited 39 times, 1 visits today)