Slovenija ne izkorišča dovolj surovinskih danosti

10 septembra, 2019
Vesna Bizjak

Skrajni čas je, da se začnemo zgledovati po dobrih praksah držav, ki so, podobno kot mi, porasle z gozdovi in gozdno bogastvo preoblikujemo v gradbeno.

Les je eden najstarejših konstrukcijskih materialov, v Sloveniji ima v gradnji tradicionalno mesto, raba postopoma še vedno narašča. V zadnjem času se širi predvsem na račun sodobnih pristopov izdelave lesenih kompozitnih konstrukcijskih elementov, vendar pa bi lahko glede na bogastvo gozda pri nas les izkoriščali dosti bolje.

»Les je eden najstarejših konstrukcijskih materialov, raba lesa in konstrukcijskih kompozitov še vedno kontinuirano narašča. Dejstvo je, da še vedno razvijamo nove materiale na osnovi lesa in jih uspešno uvajamo na trg gradnje z lesom. Ključni dejavnik, ki omogoča rast, je razvoj našega razumevanja lesa kot gradbenega materiala,« pravi dr. Miha Humar z Oddelka za lesarstvo Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani. Novi napredni lesni kompoziti so se tako uspešno uveljavili na inženirskih in gradbenih trgih.

»Trenutna situacija v gradnji z lesom je v splošnem pozitivna, a da bomo dohiteli najbolj napredne države, nam precej manjka na več področjih,« pa opozarja dr. Bruno Dujič, direktor in vodja razvoja pri podjetju CBD gradbeno in poslovno projektiranje.

Celoten članek si lahko preberete v reviji Eko dežela Gozd in les 2019.

Nazaj na kategorijo gospodarstvo.
(Visited 58 times, 1 visits today)