Slabih dvesto milijonov evrov za inovativna evropska podjetja

8 januarja, 2021
Samo Kranjec

Evropska komisija bo prek sklada Evropskega sveta za inovacije 42 visoko inovativnim zagonskim ter malim in srednjim podjetjem namenila lastniško financiranje v višini približno 178 milijonov evrov.

Preberite tudi: Vračamo se k naravi

V času bliskovitega tehnološkega napredka, smo začutili veliko odgovornost do družbe in ustvarjanja uporabniku ter zemlji prijaznih rešitev.

Evropska komisija je napovedala prvi krog neposrednih naložb lastniškega kapitala prek novega sklada Evropskega sveta za inovacije. Pri tem bo 42 visoko inovativnih zagonskih ter malih in srednjih podjetij skupaj prejelo lastniško financiranje v višini približno 178 milijonov evrov za razvoj in širitev prodornih inovacij na področju zdravja, krožnega gospodarstva, napredne proizvodnje in drugih področjih. Med njimi je francosko podjetje CorWave prvo podjetje iz EU, v katero vlaga sklad Evropskega sveta za inovacije.

Preberite tudi: Kakovostni izdelki iz etične proizvodnje

Družba illycaffè se predstavlja s trajnostnimi izdelki in prisega na zmanjševanje ogljičnega odtisa vzdolž celotne proizvodne verige.

Premostitev vrzeli pri financiranju

Evropska komisarka za inovacije, raziskave, kulturo, izobraževanje in mlade Marija Gabriel je ob tem povedala: „Evropa ima veliko inovativnih in nadarjenih zagonskih podjetij, ki pa prepogosto ne rastejo ali se preselijo drugam. Ta nova oblika financiranja, s katero se kombinirajo nepovratna sredstva in lastniški kapital, je na voljo samo prek Evropskega sveta za inovacije. Premostila bo vrzel v financiranju visoko inovativnih podjetij, sprostila dodatne zasebne naložbe in jim omogočila širitev v Evropi.“

»Naložbe lastniškega kapitala, ki znašajo od 500.000 do 15 milijonov evrov na upravičenca, dopolnjujejo financiranje z nepovratnimi sredstvi, ki je bilo že zagotovljeno v okviru pilotnega projekta Pospeševalec Evropskega sveta za inovacije, da bi se podjetjem omogočila hitrejša širitev. Komisija je tokrat prvič neposredno vložila lastniški ali navidezni lastniški kapital v zagonska podjetja, in sicer naložbe lastniškega kapitala, kombinirane z nepovratnimi sredstvi, pri čemer se pričakuje, da bodo lastniški deleži znašali 10 do 25 odstotkov,« so v Evropski komisiji zapisali v sporočilu za javnost.

V okviru pilotnega projekta Pospeševalec Evropskega sveta za inovacije je bilo od decembra 2019 za financiranje v vrednosti več kot 563 milijonov evrov nepovratnih sredstev izbranih skupaj 293 podjetij. Med njimi jih je bilo 159 izbranih, da dodatno prejmejo nove naložbe lastniškega kapitala iz sklada Evropskega sveta za inovacije; 42 podjetij, za katera je bilo najavljeno, da prejmejo naložbe, je prvih v tej skupini, ki so uspešno prestala postopek ocenjevanja in skrbnega pregleda. Preostalih 117 podjetij je v postopku obravnave in naj bi prejela naložbe, ko bo znan rezultat zadevnega postopka.

Prvi bo sredstva dobil francoski CorWave

V Komisiji pravijo, da je prvo neposredno naložbo lastniškega kapitala prejelo visoko inovativno francosko podjetje CorWave. Njegov cilj je uvesti nov standard oskrbe za paciente z življenjsko nevarnim srčnim popuščanjem. Naložba sklada Evropskega sveta za inovacije v vrednosti 15 milijonov evrov je imela ključno vlogo, saj je pritegnila dodatne vlagatelje k podpori francoskega MSP, kar je privedlo do 35 milijonov evrov naložb v četrti fazi zagonskega financiranja za CorWave.

»Ta obsežen projekt bo podjetju CorWave omogočil, da bo uspešno uvedlo na trg in razširilo svojo inovativno medicinsko rešitev „napravo za podporo levemu prekatu“ (LVAD), ki bo znatno izboljšala življenja tistih z napredovalim srčnim popuščanjem, in sicer z zmanjšanjem hudih zapletov in potrebe po ponovni hospitalizaciji za polovico, hkrati pa jim občutno izboljšala kakovost življenja. Potencial podjetja CorWave za hitro rast se bo odrazil tudi v visokokakovostnih delovnih mestih v EU«, razlagajo v Komisiji.

Nazaj na kategorijo gospodarstvo.
(Visited 90 times, 1 visits today)