Sejmarji kljub osami ne mirujejo

8 aprila, 2020
Samo Kranjec
Sejmarji kljub osami ne mirujejo

Sejmarji so trenutno dejavni na spletu, majske sejme načrtujejo za jesen, pomladanske pa prestavljajo na prihodnje leto – pobudo za ublažitev posledic pandemije so podali tudi na gospodarsko ter obrtno-podjetniško zbornico.

Na Pomurskem sejmu so zaradi pandemije 31. Mednarodni sejem gradbeništva, energetike, komunale in obrti MEGRA ter 5. Mednarodni sejem trajnostnih tehnologij in zelenega življenjskega sloga GREEN iz letošnjega marca premaknili v leto 2021. 4. mednarodni sejem sodobnega zdravstva MEDICAL, ki bi moral v Gornji Radgoni potekati v maju, bodo organizirali od 24. do 26. septembra, sočasno z 8. mednarodnim sejmom obrambe, varnosti, zaščite in reševanja SOBRA. 

 

Sejem Agra bo vseboval tudi nekmetijske programe

»Prizadevamo si, da bo programe gradbeništva, komunale in energetike za kmetijstvo in podeželje vsaj deloma predstavil že 58. Mednarodni kmetijsko-živilski sejem Agra od 22. do 27. avgusta. Agro organiziramo in pripravljamo z vso zavzetostjo. Verjamemo, da bodo vladni ukrepi in naša skupna prizadevanja prinesli zmago nad epidemijo še pred poletjem. Temu primerno smo prilagodili tudi rok za prijave sodelujočih. Sejem nove generacije bo v mednarodnem letu zdravja rastlin zaradi aktualnega dogajanja še posebej posvečen zdravju ljudi. Ob že napovedanih temah pa bodo tokrat še bolj v ospredju tudi prizadevanja za samooskrbo. Skupaj z Ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter Vlado Republike Slovenije bomo poiskali rešitve, kako omiliti gospodarsko krizo in ponudili pridelovalcem in predelovalcem pozitivne in dolgoročne usmeritve za zdravo prihodnost. Ta se začne s preudarnostjo, povezovanjem, strategijo, strokovnostjo in kakovostjo… Kakovost bodo tudi letos spodbujala in promovirala mednarodna ocenjevanja kakovosti mesnih, mlečnih izdelkov, brezalkoholnih pijač, vin, medu, embalaže in kmetijske mehanizacije. Trudimo se, da bodo stekla čim prej in nemoteno,« razlaga Janez Erjavec, predsednik uprave Pomurskega sejma.

Predlog organizatorjev sejmov za ublažitev posledic gospodarske krize

Pomurski sejem, ICM, Gospodarsko razstavišče, Proevent, Celjski sejem in Primorski sejem so naslovili na GZS in OZS predlog za ublažitev krize, ki jo je povzročila pandemija COVID-19 v sejemski, kongresni, spremljajoči dejavnosti in v celotnem gospodarstvu. Kongresna in sejemska industrija namreč v Sloveniji prinašata veliko dodano vrednost in neposredno zaposlujeta več kot 15.000 oseb. Polega tega je od organizacije dogodkov odvisnih še več kot 20.000 kreativcev, ki so večinoma samostojni podjetniki ali samozaposleni v kulturi. Po podatkih mednarodne organizacije UFI sejmi v okolju, kjer se dogajajo, bistveno multiplicirajo prihodke. V Evropi je ta faktor kar 4- do 7-kraten. Za učinek kongresne dejavnosti pa študija »Kongresni gostje, njihove navade in potrošnja 2019”, ki jo je izvedel Turizem Ljubljana, navaja podatek, da predstavlja skupna potrošnja kongresnih gostov kar 3,3-kratnik porabe običajnih turistov.

Ustvarjalni v okviru virtualnega sejma Narava-zdravje

Na Gospodarskem razstavišču vas vabijo, da izkoristite facebook strani sejma Narava-zdravje za svoje objave in promocijo svoje dejavnosti, ki se kakorkoli povezuje z vsebinami za zdrav življenjski slog: zdrava prehrana, zdravje, gibanje, wellness in naravna kozmetika, zeleno sobivanje. Na elektronski naslov narava.zdravje@gr-sejem.si jim lahko pošljete načrtovano kratko objavo, po možnosti ne linkov vaših že objavljenih prispevkov, ampak originale. V mailu jim dodajte svojo spletno in facebook stran (če jo imate) ter mobilni telefon, da vas lahko korektno predstavijo. Fotografije naj bodo kvalitetne in povedne. Zaželeni pa so tudi videi, saj so najbolj izviren in prepričljiv odraz vaše dejavnosti. Videi naj ne bodo predolgi, največ do minute in pol.

 

 


Nazaj na kategorijo GOSPODARSTVO.

Nazaj na kategorijo gospodarstvo.
(Visited 70 times, 1 visits today)