Pri oživitvi gospodarstva bo nujna zelena tranzicija 

2 aprila, 2020
Andreja Šalamun
Pri oživitvi gospodarstva bo nujna zelena tranzicija 

Za povrnitev normalnega delovanja družb in gospodarstev ter nadaljevanje trajnostne rasti bomo potrebovali usklajeno strategijo, celovit načrt za oživitev gospodarstva in rekordne naložbe, menijo evropski voditelji. Ti so namreč Evropsko komisijo pozvali, naj začne pripravljati ukrepe, ki jih bomo potrebovali, ko bo pandemija mimo. 

 

Evropske institucije bi morale začeti pripravljati ukrepe, ki jih bomo potrebovali, da se bodo družbe in gospodarstva lahko vrnila v običajno delovanje, so v končnem sporočilu, ki so ga sprejeli po video konferenci 26. marca, poudarili evropski voditelji. Vanje morajo vključiti tudi zeleno tranzicijo, digitalno transformacijo in še druga spoznanja, ki smo jih dobili v času pandemije. Evropski voditelji so pozvali predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen in predsednika Evropskega sveta Charlesa Michela, naj se v sodelovanju z drugimi inštitucijami, še zlasti z Evropsko centralno banko, čim prej lotijo dela.

Kot je poročal EurActiv, Evropska komisija odločno stoji za svojimi smernicami, predsednica pa vidi evropski zeleni dogovor kot evropsko strategijo rasti. To so pozdravile okoljevarstvene organizacije in v odprtem pismu predsednike evropskih institucij pozvale k transparentnemu oblikovanju načrta za oživitev gospodarstva. Poudarili so, da dosedanji pristop ne zadošča in da se je treba izogniti pristopom, ki bi lahko zastarele industrije, ki zelo onesnažujejo okolje, ohranjale pri življenju. 

 


Nazaj na kategorijo GOSPODARSTVO.

Nazaj na kategorijo gospodarstvo.
(Visited 87 times, 1 visits today)