Počivalšek: Novi koronavirus …

18 marca, 2020
Andreja Šalamun
Počivalšek: Novi koronavirus ...

Proizvodni procesi se ne smejo ustaviti, da ne bi ogrozili oskrbe prebivalstva, sta se strinjala minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek ter predsednik Gospodarske zbornice Slovenije Boštjan Gorjup na torkovem sestanku. Ob tem apelirata na gospodarstvenike, da organizirajo delovne procese tako, da v največji meri zaščitijo zdravje svojih zaposlenih. To je ta trenutek najbolj pomembno. 

 

»Izbruh novega koronavirusa je problem, ki ga je treba jemati z vso resnostjo,« opozarja Zdravko Počivalšek. Pravi, da smo se znašli v izredni in težko obvladljivi situaciji in da je treba širitev novega koronavirusa čim bolj omejiti in minimizirati možnost okužb. »Ukrepi, ki jih je pripravilo naše ministrstvo, so z namenom, da ohranimo čim več delovnih mest in zagotovimo likvidnost podjetij,« je poudaril Počivalšek. Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT) se poleg številnih ukrepov, ki jih je že sprejelo z namenom obvladovanja situacije in zmanjševanja škodljivih posledic za gospodarstvo, med drugim zavzema tudi za moratorij na odplačilo bančnih posojil.

 

Vsa podjetja, ki nimajo izpadov v dobaviteljski verigi in lahko zagotovijo varno delovno okolje, naj ostanejo delujoča, se strinjata tako Zdravko Počivalšek kot tudi Boštjan Gorjup. Opozarjata, da mnoga med njimi namreč zagotavljajo nujno potrebne izdelke in če bi jih zaprli, bi to lahko ogrozilo oskrbo prebivalstva.

 

Na Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) podpirajo ukrepe gospodarskega ministrstva, da bi zmanjšali izpad in škodo gospodarstvu zaradi širjenja koronavirusa, pa tudi predlog, da bi bili v interventni zakon za ohranitev delovnih mest vključeni tako samozaposleni, samostojni podjetniki, kot tudi mikro, mala, srednja in velika podjetja.

 

Z ukrepi želijo preprečiti izgubo podjetij in delovnih mest 

Boštjan Gorjup je poudaril, da bodo vse poslovne aktivnosti izvajali v skladu z vsemi standardi zaščite zaposlenih. »V gospodarstvu se namreč dobro zavedamo tveganj, ki bi nastala, če ne bi z ukrepi, ki jih je sprejela Vlada RS, obvladali širjenja novega koronavirusa. Glede na poslabšanje razmer pa pričakujemo, da bo Vlada RS kmalu pripravila še širši nabor ukrepov, da ne bomo izgubljali podjetij in delovnih mest,« je dejal Gorjup.

Na GZS pravijo, da so predložili tudi priporočila za prilagoditev delovnih procesov novim razmeram, s katerimi bi lahko v največji možni meri zavarovali zdravje ljudi, ki jih bo Počivalšek predstavil tudi vladnemu kriznemu štabu. Na njihovo anketo o prvih učinkih krize zaradi koronavirusa pa se je v zadnjem tednu odzvalo skoraj 700 podjetij vseh velikosti. »Upad prihodkov za več kot 10 odstotkov občuti že 70 odstotkov anketirancev, težave pa zaznavajo na vseh področjih – od motenj v logistiki, financiranju in zaposlenosti,« še dodajo na GZS.

 


Nazaj na kategorijo GOSPODARSTVO.

Nazaj na kategorijo gospodarstvo.
(Visited 213 times, 1 visits today)