PKP6 uspešno skozi državni zbor

26 novembra, 2020
PKP6 uspešno skozi državni zbor

Državni zbor je na izredni seji sprejel Predlog zakona o interventnih ukrepih za omilitev posledic drugega vala epidemije Covid-19 oziroma tako imenovani PKP6, ki določa začasne ukrepe za omilitev in odpravo posledic epidemije. »Glavni cilj je omiliti in odpraviti posledice in vpliv te nalezljive bolezni na področje gospodarstva, dela in delovnih razmerij, socialnega varstva ter zdravstvenega varstva,« pravijo na Ministrstvu za finance.

 

S PKP6 se podaljšuje ukrep čakanja na delo, s spremembo, da lahko podjetja dobijo 100 odstotno nadomestilo v primeru, da je skupni znesek omejen na 800.000 evrov. “Podjetja se bodo odločila na podlagi izračuna, kar pomeni, da se bodo manjša, mikro podjetja, ki načrtujejo, da ne bodo presegla skupnega zneska 800.000 evrov, verjetno odločila za 100- odstotno nadomestilo,” je pojasnil finančni minister Andrej Šircelj.

S PKP6 se uveljavlja tudi nadomestila za fiksne stroške. Ob tem je minister izpostavil, da bodo do povračila upravičeni vsi, ki jim bo promet v zadnjem četrtletju leta 2020, v primerjavi z istim obdobjem v letu 2019, upadel za vsaj 30 odstotkov. Ukrepi so namenjeni temu, da se podjetja obdržijo na trgu, in da po koncu krize čim prej ponovno pričnejo aktivno delovati.

»Zakon prinaša pomoč gospodarstvu in izboljšuje položaj širšega kroga upravičencev, med drugim tudi na področju socialnega varstva. Starši so opravičeni plačila v javnih in zasebnih vrtcih od 26. oktobra 2020 dalje, če otrok ne obiskuje vrtca, prav tako študentom ne bo treba plačati bivanja v študentskih domovih, če so ti zaradi epidemije zaprti. Vlada bo med šolanjem na daljavo financirala topel obrok za učence in dijake iz socialno ogroženih družin, do tretjega dohodninskega razreda. PKP6 prinaša tudi informacijsko-komunikacijsko tehnologijo za izobraževanje na daljavo,« pravijo na Ministrstvu za finance.

Nazaj na kategorijo gospodarstvo.
(Visited 15 times, 1 visits today)