Avtor Samo Kranjec 8:00 dop GOSPODARSTVO

Orodja za blaženje posledic koronavirusa so v rokah držav

Orodja za blaženje posledic koronavirusa so v rokah držav

Pravila EU omogočajo članicam uporabo široke palete podpornih ukrepov za omilitev socialnih in ekonomskih posledic izbruha COVID-19.

Evropska komisija je predstavila takojšen odziv za ublažitev socialno-ekonomskih posledic izbruha COVID-19, v katerem je poseben poudarek na usklajenem evropskem odzivu. COVID-19 pomeni izredne razmere na področju javnega zdravja za državljane, družbe in gospodarstva, saj se okužbe pojavljajo v vseh državah članicah. To je tudi velik ekonomski šok za EU, sporočajo s Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji.

 

Ukrepi za ublažitev posledic

Evropska komisija bo uporabila vse razpoložljive instrumente za ublažitev posledic pandemije in bo:

  •         zdravstvenim sistemom zagotovila potrebne zaloge z ohranjanjem celovitosti enotnega trga ter proizvodnih in distribucijskih vrednostnih verig,
  •         podprla ljudi tako, da kriza ne bo nesorazmerno prizadela njihovih prihodkov in delovnih mest ter da se preprečijo njeni trajni učinki,
  •         podprla podjetja ter zagotovila, da bo lahko likvidnost našega finančnega sektorja še naprej podpirala gospodarstvo,
  •         in državam članicam omogočila odločno in usklajeno ukrepanje z izkoriščanjem popolne prožnosti okvirov za državne pomoči in Pakta za stabilnost in rast.

 

Prostor za obsežne podporne ukrepe

Glavni fiskalni odziv na koronavirus bo prišel iz nacionalnih proračunov držav članic, pravijo na Predstavništvu. Pravila EU o državni pomoči državam članicam omogočajo hitro in učinkovito ukrepanje v podporo državljanov in podjetij, zlasti malih in srednjih podjetij, ki se soočajo z gospodarskimi težavami zaradi izbruha COVID-19.

Države članice lahko v skladu z obstoječimi pravili EU oblikujejo obsežne podporne ukrepe. Lahko se odločijo za sprejetje ukrepov, kot so plačne subvencije, začasna ustavitev plačila davkov od dohodkov pravnih oseb in davkov na dodano vrednost ali socialnih prispevkov. Poleg tega lahko države članice finančno podporo odobrijo neposredno potrošnikom, na primer za preklicane storitve ali karte, ki jih ne povrnejo prizadeti gospodarski subjekti.

 

Pomoč podjetjem z likvidnostmi težavami

Pravila EU o državni pomoči tudi omogočajo državam članicam, da pomagajo podjetjem, ki se soočajo s pomanjkanjem likvidnosti in potrebujejo nujno pomoč za reševanje. Člen 107(2)(b) Pogodbe o delovanju EU državam članicam omogoča, da podjetjem povrnejo škodo, ki so jo povzročili izjemni dogodki, kar vključuje ukrepe v sektorjih, kot sta letalstvo in turizem.

 


Nazaj na kategorijo GOSPODARSTVO.

(Visited 135 times, 1 visits today)
Close