Odstopil predsednik vlade Marjan Šarec

27 januarja, 2020
Andreja Šalamun
Foto: www.gov.si

Po letu in pol vodenja vlade je danes njen predsednik Marjan Šarec podal svojo odstopno izjavo. Dejal je, da vlada ni bila sposobna izvesti strukturnih reform in da je najbolj pošteno, »da gremo na predčasne volitve«.

 

»Predsednik vlade Marjan Šarec je z današnjim odstopom presekal gordijski vozel. Zadnjih nekaj mesecev v vladi ni bilo zaznati usklajene politične smeri,« je ob odstopu Šarca dejala generalna direktorica Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) mag. Sonja Šmuc. Ocenila je, da je bilo stanje zelo nepredvidljivo in da predlogi zakonov, ki so bili vloženi v parlamentarno proceduro, »niso temeljili na argumentih in izračunih, temveč čedalje bolj na populizmu in zadovoljevanju enostranskih interesov«. Pravi, da jasne, razumne strategije ni bilo videti in da izzivi, ki so bili pred sedanjo vlado, niso bili uresničljivi, tudi zato ne, ker je bila manjšinska.

Vlado zapuščali izkušeni gospodarski strokovnjaki

Sonja Šmuc je izpostavila, da smo bili na področju javne porabe, kljub rekordnemu proračunu, »priča vse večjim zahtevam po dvigu proračunskih izdatkov, zato ne preseneča, da so vlado zapuščali ravno izkušeni gospodarski strokovnjaki. Tisti, ki so zastopali glas razuma, ki so se zavzemali za vzdržnost javnih financ, se očitno niso mogli več strinjati s politiko všečnosti za vsako ceno in pohodom nad uspešna podjetja,« je kritična.

Novo vlado potrebujemo čim prej

Ocenjuje, da bi bilo dobro, da bi Slovenija čim prej dobila novo vlado z jasnim političnim mandatom, ki bi se resno lotila najpomembnejših strukturnih vprašanj. »Skrbi pa nas, da si bomo, medtem ko se bo politika ukvarjala s seboj, otežili položaj pri pogajanjih za novo finančno perspektivo, saj bodo naslednji tedni in meseci odločilni. Ravno tako se utegnejo upočasniti priprave na predsedovanje EU,« je opozorila generalna direktorica.

 

 

 

 

 

 

 

Nazaj na kategorijo gospodarstvo.
(Visited 186 times, 3 visits today)