Od danes Svetu EU predseduje Nemčija, sledita Portugalska in Slovenija

1 julija, 2020
Andreja Šalamun

S 1. julijem so trojno predsedstvo Svetu EU prevzele Nemčija, Portugalska in Slovenija, ki bodo to nalogo opravljale do 31. decembra 2021. Države so sodelovale več mesecev in v tem času uskladile program, ki ga je junija potrdil tudi Svet za splošne zadeve (GAC). 

 

Kot so pojasnili na Ministrstvu za zunanje zadeve, skupen program »odraža cilje strateške agende EU in vključuje vse pomembne vidike ravnanja in odziva EU na pandemijo covid-19«.

S 1. julijem žezlo prevzema Nemčija, katere ključni prioriteti sta dogovor o večletnem finančnem okvirju in o instrumentu za okrevanje kot glavni orodji odzivanja na covid-19 krizo. »V ospredju prioritet ostajajo prihodnji odnosi z Združenim kraljestvom, migracijski pritiski, spoštovanje vladavine prava ter krepitev Unije za odziv na globalne izzive. Portugalska, ki bo prevzela predsedovanje 1. januarja 2021, se bo osredotočila na gospodarski in trgovinski vidik, socialno dimenzijo okrevanja in zunanje delovanje EU,« pojasnjujejo na zunanjem ministrstvu.

 

Slovenija si bo prizadevala za izboljšanje zmogljivosti EU

Poudarijo, da si bo Slovenija v drugi polovici naslednjega leta prizadevala za izboljšanje zmogljivosti EU in njenih držav članic z oblikovanjem ustreznih načrtov za reševanje kriz, kot so pandemija ali kibernetski napadi večjih razsežnosti. »Pozornost bo posvečala tudi popolnemu delovanju evropskega gospodarstva z upoštevanjem zelenega prehoda in digitalne preobrazbe ter nadaljevanju politike širitve EU in v tem kontekstu napredku držav Zahodnega Balkana na EU poti,« povedo na ministrstvu.

Dodajo, da bo slovenski minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar 3. julija letos v Sloveniji gostil nemškega zunanjega ministra Heika Maasa, portugalski kolega, zunanji minister Augusto Santos Silva, pa se bo srečanja udeležil virtualno. Ministri za zunanje zadeve Nemčije, Portugalske in Slovenije se bodo srečali že drugič v času sodelovanja trojke, prvo srečanje je potekalo 22. maja 2019 v Berlinu v Zvezni republiki Nemčiji in je bilo namenjeno pripravi 18-mesečnega programa, so še pojasnili na zunanjem ministrstvu.

Nazaj na kategorijo gospodarstvo.
(Visited 60 times, 1 visits today)