Ob črnem scenariju pri koronavirusu bo lahko padec BDP dvomestni

25 marca, 2020
Samo Kranjec
Ob črnem scenariju pri koronavirusu bo lahko padec BDP dvomestni

Dvomesečna ohromitev gospodarske dejavnosti zaradi koronavirusa bi lahko v Sloveniji prinesla do 8-odstotno znižanje BDP, daljše obdobje pa bi lahko vodilo tudi v dvomestni padec.

 

»Že ob predpostavki, da bodo sedanje zaostrene razmere in močno oteženo poslovanje proizvodnega in storitvenega sektorja trajale dva meseca, lahko pričakujemo več kot 5-odstotni padec bruto domačega proizvoda. Naše ocene se, upoštevaje to predpostavko, v tem trenutku gibljejo med – 6 in – 8 odstotki,« razlagajo na Umar. Če bo obdobje močno ohromljene dejavnosti trajalo dlje, bodo vplivi večji in tudi bolj daljnosežni. V tem primeru bo padec lahko tudi dvomesten, počasnejše bo tudi okrevanje po zajezitvi epidemije. 

 

Krčenje po panogah bo različno, nekatere bodo celo rasle

V Umarju pravijo, da je v najbolj izpostavljenih dejavnostih, kot so hotelske nastanitve, gostinske in osebne storitve ter trgovina z neživili, v času veljave strogih ukrepov pričakovati velik izpad prihodkov in verjetno tudi do 70- ali več-odstotni padec dodane vrednosti. V industriji, trgovini, prometu in nekaterih poslovnih storitvah bodo upadanje naročil in prekinjene ali otežene nabavno-prodajne poti v času trajanja strogih zaščitnih ukrepov verjetno vsaj prepolovile siceršnji obseg dodane vrednosti. V nekaterih dejavnostih bo padec verjetno manj občuten (denimo energetika), v nekaterih bo učinek minimalen (kmetijstvo), v nekaterih je celo pričakovati rast (nekatere telekomunikacijske storitve). 

Za evrsko območje strokovnjaki napovedujejo 5-odstotni padec BDP. Na osnovi projekcij nemškega inštituta Ifo bi se lahko rast BDP Nemčije letos znižala za 7,2 do 20,6 odstotne točke. 

 


Nazaj na kategorijo GOSPODARSTVO.

Nazaj na kategorijo gospodarstvo.
(Visited 118 times, 1 visits today)