12:30 pop GOSPODARSTVO

Nov paket pomoči podjetjem pri soočanju z energetsko krizo

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo se je danes udeležil 16. Strateške konference o trgovini, na kateri udeleženci razpravljajo o zelenem prehodu trgovinske dejavnosti.

Minister Han je na konferenci izpostavil, da zelene transformacije kljub energetski krizi ne smemo zanemariti. Prav nasprotno, hitrejši zeleni prehod je lahko odgovor na energetsko-gospodarsko krizo, ki bo sicer brez zelene preobrazbe trajala še dlje.

Izpostavil je, da vlada intenzivno pripravlja nov paket pomoči podjetjem pri soočanju z energetsko krizo v prihodnjem letu. »Ta bo razumljivo zadeval tudi podjetja v trgovinski panogi. Cilj ukrepov pa je jasen: večja predvidljivost za podjetja in bolj konkurenčne cene energentov za naše gospodarstvo.«

Ukrepi bodo začeli veljati 1. januarja, predvidoma pa bodo obsegali regulacijo cen, neposredno pomoč gospodarstvu v obliki subvencij za kritje stroškov električne energije in zemeljskega plina – podobno 80 milijonom evrov pomoči v letošnjem letu, ukrepe za zagotavljanje likvidnosti, kar vključuje ugodna posojila Slovenskega podjetniškega sklada in SID banke, ter ukrepa za ohranitev delovnih mest – subvencioniranje skrajšanega delovnega časa in čakanja na delo od doma.

Trenutno aktualni ukrepi

Ob tem pa je minister izpostavil nekaj trenutno aktualnih ukrepov, ki jih lahko koristijo subjekti v trgovinski dejavnosti. Slovenski regionalno razvojni sklad ima do 31. decembra razpisana ugodna posojila za zadruge, med drugim tudi s področja trgovinske dejavnosti. V okviru produkta Bizi-Zadruge nudi ugodna posojila v višini glavnice med 150.000 evrov in 1,5 milijona evrov z ročnostjo do 20 let in moratorijem do 3 leta.

Pri SID banki in vključenih finančnih posrednikih so na voljo ugodna posojila in garancije, s katerimi naslavljamo trgovino kot eno od pomembnih gospodarskih panog.

Za manjša ali srednja trgovska podjetja je primeren tudi Javni razpis pri strateški trajnostni in krožni transformaciji poslovanja v letih 2022-2025. V okviru tega je ministrstvo razpisal kar 18 milijonov evrov iz naslova Načrta za okrevanje in odpornost.

Podjetjem so na voljo tudi hitri in enostavni vavčerji, ki jih ministrstvo izvaja preko Slovenskega podjetniškega sklada. Samo v letu 2022 je zanje namenjenih več kot 10 milijonov evrov. Poleg tega pa so podjetjem na voljo tudi garancije za bančne kredite Slovenskega podjetniškega sklada, ki se kombinirajo z ugodnimi obrestnimi merami bančnih kreditov. Letos je bilo v ta namen na voljo 99 milijonov evrov.

vir: gov.si

(Visited 67 times, 1 visits today)
Close