Nemčija: Vsako drugo podjetja pričakuje upad prometa

18 marca, 2020
Nemčija: Vsako drugo podjetja pričakuje upad prometa

Združenje nemških gospodarskih zbornic (DIHK) je pred kratkim objavilo rezultate raziskave med 10.000 nemškimi podjetji o vplivu koronavirusa na poslovanje. Raziskava je pokazala, da 47 odstotkov podjetij v Nemčiji zaradi koronavirusa v letu 2020 pričakuje upad prometa. Predsednik DIHK Eric Schweitzer je nemško vlado pozval k takojšnjim učinkovitim ukrepom.

 

Raziskavo so opravili po vsej Nemčiji in v vseh panogah, rezultati pa so pokazali, da več kot četrtina nemških podjetij pričakuje izpad prometa za več kot deset odstotkov. Hudo prizadete so predvsem sejemska, turistična in gostinska industrija. »V teh panogah približno 70 odstotkov podjetij poroča o do nadaljnjem padcu prometa na dvomestni ravni zaradi odpovedi rezervacij,« je dejal predsednik DIHK Eric Schweitzer. 

Pojasnil je, da številna podjetja, ki bi v kratkem času izgubila polovico prometa, a bi jim ostali vsi stroški, na dolgi rok ne bi preživela. Pravi, da so za podjetja zato potrebni takojšnji učinkoviti ukrepi. 

 

Nujna je hitra pomoč 

Predsednik DIHK pravi, da so tudi v drugih gospodarskih panogah nekatera podjetja že enako prizadeta. Poudarja, da hitra pomoč podjetjem, ki so v težavah, in njihovim zaposlenim ne koristi le njim, ampak tudi pomembno prispeva k stabilizaciji celotnega gospodarstva. Schweitzer meni, da so ukrepi, kot so odlog davkov, prispevki za socialno varnost in hiter dostop do premostitvenih pomoči (na primer nadomestila v primeru čakanja na delo in likvidna sredstva), smiselni. Pomembno se mu zdi, da podjetja prejmejo podporo hitro, torej v nekaj dnevih in nebirokratsko. 

Nujna se mu zdi poenostavitev postopkov, ki da jih je treba prilagoditi na izredne krizne razmere v številnih gospodarskih panogah. Na podlagi rezultatov raziskave so DIHK ter nemške industrijske in gospodarske zbornice pripravile predloge, med drugim: »Namesto običajnih postopkov prijave za prejemanje pomoči, bi lahko zvezna vlada in zvezne dežele vsem podjetjem v naslednjih mesecih dodelile enotno stopnjo davka na dohodek in promet brez obresti.« 

 

Številni se soočajo z izzivi, ki jih še niso srečali 

Če 47 odstotkov anketiranih podjetij v letu 2020 pričakuje upad prometa, pa 28 odstotkov podjetij trenutno še ne more oceniti svojega poslovnega razvoja. »Odgovori podjetij kažejo na to, v kolikšni meri je koronavirus pretresel celotno nemško gospodarstvo: od globalnih korporacij, srednje velikih družinskih podjetij do samostojnih podjetnikov – številna podjetja se trenutno soočajo z izzivi, ki jih v poslovnem življenju še niso videli,« pravi Schweitzer. 

Opozarja, da se je treba pripraviti na težke mesece, ki so pred nami, da bomo morali ravnati preudarno, odgovorno in samozavestno. »Prepričan sem, da lahko zdravstvo, politika in podjetja s skupnim razumevanjem problemov in rešitev obvladajo izredno stanje, ki je nastalo zaradi koronavirusa,« je še dodal Schweitzer. 

 


Nazaj na kategorijo GOSPODARSTVO.

Nazaj na kategorijo gospodarstvo.
(Visited 125 times, 3 visits today)