Najsodobnejšim tehnologijam za zeleni in digitalni prehod 74 milijonov evropskih evrov

22 decembra, 2020
Andreja Šalamun

Evropski svet za inovacije (EIC) je v okviru pilotnega projekta Pathfinder (Iskalec) izbrala 18 novih projektov, katerih cilj je podpirati zeleno in digitalno tranzicijo EU. V zadnjem krogu vlog za financiranje naj bi izbrani projekti skupaj prejeli 74 milijonov evrov, so sporočili iz Evropske komisije.

 

Izbirali so med 236 prijavljenimi projekti, največ izbranih pa je bilo iz Španije, Velike Britanije, Nemčije in Italije. Večina projektov prihaja iz visokošolskih in raziskovalnih organizacij, 18 odstotkov pa iz malih in srednjih podjetij.

 

Mariya Gabriel, komisarka za inovacije, raziskave, kulturo, izobraževanje in mladino, je dejala, da EIC Pathfinder pretvarja tehnološke raziskovalne projekte v inovativna podjetja, osredotočena na trajnost, digitalizacijo in globoko tehnologijo. Poleg denarja bodo izbrani projekti prejeli še podporo EIC pri pospeševanju poslovanja in dodatno izobraževanje.

 

Pilotni fazi EIC (2018-2020) bo najverjetneje v začetku prihodnjega leta v okviru programa Obzorje sledila polnopravna faza EIC, glavnina sredstev pa bo namenjena prebojnim tehnologijam. 

Nazaj na kategorijo gospodarstvo.
(Visited 19 times, 1 visits today)