Avtor Andreja Šalamun 5:00 pop AKTUALNO, ENERGETIKA, GOSPODARSTVO

Na seznamu prednostnih naložb 22 okoljskih in 19 energetskih projektov

Na podlagi tretjega protikoronskega paketa je vlada danes sprejela seznam pomembnih investicij, s katerimi naj bi država pospešila izhod iz krize po epidemiji. Skupaj je na seznamu 187 pomembnih naložb, katerih skupna vrednost znaša 7,7 milijarde evrov. Na seznamu je tudi 22 okoljskih projektov (njihova vrednost znaša 310 milijonov evrov) in 19 projektov s področja energetike (skupaj so vredni 650 milijonov evrov). Največ pa je projektov s področja prometa. Seznam bodo še posodabljali. 

 

Projekti, ki so na seznamu, bodo imeli prednostno obravnavo pri pristojnih organih, tudi v primeru upravnih sporov zoper upravne akte, s čimer naj bi država pomagala pognati gospodarstvo. Okoljski minister Andrej Vizjak je dejal, da je poleg okoljskih in energetskih projektov na seznamu tudi veliko projektov s področja prometa (skupna vrednost je 4,5 milijarde evrov) in projektov za regionalni razvoj, ki združujejo naložbe v zdravstvo, kulturo, šolstvo in druga področja. Skupna vrednost teh projektov znaša približno dve milijardi evrov. 

Seznam naj bi prvič osvežili že pred počitnicami, Vizjak pa je dejal, da naj bi s tem seznamom pospešili začetek izvedbe projektov, ki so že pripravljeni na izvajanje in ki stojijo na uradih in ministrstvih predvsem zaradi birokratskih zapletov. Poudaril je, da v vladi verjamejo, da zagon investicijskega cikla v Sloveniji ne pomeni zgolj ohranjanja delovnih mest, ampak tudi ustvarjanje novih v številnih panogah. 

 

Prioriteto projektov bo določala posebna koordinacijska skupina 

V prihodnjih dneh naj bi začela z delom tudi posebna koordinacijska skupina (sestavljena predvsem iz predstavnikov agencij, zavodov in uradov), ki bo določila prioriteto projektov glede na njihovo izvedljivost in na zaprtost finančne konstrukcije. Tak način dela naj bi, ocenjuje Vizjak, najmanj prepolovil čas trajanja nekaterih birokratskih postopkov. Dejal je, da bodo začeli s projekti, ki jih lahko najhitreje »spravimo v življenje« in so najbližje realizaciji. 

Kot je povedal okoljski minister, so na seznamu tako projekti, ki se bodo financirali iz javnih sredstev, kot tudi tisti, za katere je predvideno financiranje iz zasebnih virov, računajo pa tudi na sklad za obnovo, ki ga še oblikujejo. Na seznamu je tudi projekt gradnje drugega bloka jedrske elektrarne Krško. Kot je pojasnil minister, je na tem seznamu zato, ker se je država odločila, da bo začela postopke umeščanja v prostor, ne pa tudi, da bo ta projekt izvedla. 

 

GZS podpira seznam 

Seznam pomembnih investicij podpira tudi Gospodarska zbornica Slovenije (GZS). Prepričana je, da bo prispeval k oživljanju gospodarstva in ohranitvi številnih delovnih mest. O hitrejšem zagonu naložb in učinkoviti dopolnitvi gradbene zakonodaje so razpravljali tudi člani strateškega sveta GZS za investicije in gradbeništvo in ugotovili, da zaznavajo pozitiven premik pri sprejeti zakonodaji iz tretjega protikoronskega paketa. Veseli jih zmanjšanje administrativnih ovir pri izvajanju projektov, ki da so v zadnjih letih zavrle »nujno potrebno in učinkovito izvajanje investicij«.  

(Visited 208 times, 1 visits today)
Close