Avtor JS 12:19 pop GOSPODARSTVO

Močna nihanja cen povzročajo težave v celotnem gospodarstvu

V zadnjem času so se zaradi vojne v Ukrajini spet opazno povečale cene naftnih derivatov, kar predstavlja nemajhno stisko za številne posameznike in podjetja, predvsem za prevoznike.

Podražitev pogonskih goriv vpliva na dvig stroškov vzdolž celotne verige vrednosti v gospodarstvu, kot tudi na konkurenčnost slovenskih prevoznikov na mednarodnem trgu.

Številni gospodarstveniki in družbe so tako pozvali pristojne k ukrepanju in regulaciji cen naftnih derivatov.

Cene zajezene za naslednje tri mesece

Vlada je tako v torek, 10. marca izdala Uredbo o določitvi cen določenih naftnih derivatov, s pomočjo katere naj bi se razmere vsaj nekoliko umirile. Najvišja dovoljena maloprodajna cena 95 oktanskega bencina zdaj znaša 1,560 evra na liter, za dizel pa 1,668 evra na liter. Cene je vlada določila na podlagi povprečnih vrednosti za Slovenijo, ki so bile sporočene Evropski komisiji za “Weekly Oil Bulletin”.

Veleprodajne cene medtem znašajo 1,540 evra na liter za 95 oktanski bencin in 1,648 evra na liter za dizel, kar je dva centa po litru manj od določene maloprodajne cene. Vlada ocenjuje, da ta višina omogoča prodajo derivatov tudi malim trgovcem.

Omejitve cene bodo ostale v veljavi do 10. avgusta 2022.

(Visited 75 times, 1 visits today)
Close