MGRT: Koronavirus vpliva na turizem, na gospodarstvo še ne

25 februarja, 2020
Andreja Šalamun

Koronavirus že vpliva na slovenski turizem, kar se kaže v zmanjševanju števila rezervacij in odpovedi potovanj, na področju gospodarstva pa zaenkrat (še) ni zaznati hujših posledic.

Na včerajšnjem sestanku ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravka Počivalška s ključnimi deležniki na področju gospodarstva in turizma so preučili trenutno stanje in vplive koronavirusa na slovensko gospodarstvo in na turizem ter zasnovali priporočila, ki jih bodo predložili vladi. Ocenili so, da koronavirus že vpliva na slovenski turizem, kar se kaže v zmanjševanju števila rezervacij in odpovedi potovanj, na področju gospodarstva pa zaenkrat (še) ni zaznati hujših posledic.

Spremljajo situacijo

Kot pravijo na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT), že od začetka izbruha koronavirusa pozorno spremljajo situacijo tako na globalni in evropski kot tudi na nacionalni ravni. So tudi v stalnem kontaktu s ključnimi mednarodnimi institucijami v turizmu, to sta Evropska komisija (EK) in Evropska potovalna komisija (ETC). Na ravni EU ustanavljajo tudi neformalno delovno skupino obeh navedenih institucij in držav članic, med katerimi je tudi Slovenska turistična organizacija (STO).

Zdravko Počivalšek je poudaril, da želijo pripraviti ukrepe, ki bi omogočali pravočasno pripravljenost na morebitne hujše posledice in predvsem hiter odziv. »Koronavirus že vpliva na slovenski turizem, kar se kaže v zmanjševanju števila rezervacij in odpovedi potovanj, na področju gospodarstva pa zaenkrat (še) ni zaznati hujših posledic,« je dejal Počivalšek.

Razmišljajo o interventnem zakonu

Na sestanku so ugotovili, da se največ težav kaže v zmanjšanju povpraševanja pri končnih kupcih, zmanjšanju povpraševanja zaradi težav v dobaviteljskih verigah in zmanjšanih investicijskih aktivnostih, zaradi česar se lahko sčasoma pokaže potreba po zmanjševanju delavcev. Zato razmišljajo o interventnem zakonu o delnem subvencioniranju polnega delovnega čas, ki ureja delno subvencioniranje polnega delovnega časa s sofinanciranjem plač za polni delovni čas.

»Ukrepati moramo čimprej. V nastali situaciji pa je ključnega pomena medsebojno sodelovanje in obveščanje o stanju na trgih,« je še poudaril minister.

Nazaj na kategorijo gospodarstvo.
(Visited 601 times, 1 visits today)