Lendavskem Virisu letošnji naziv Zlata gazela

4 novembra, 2019
Andreja Šalamun
Foto: Jaka Gasar, Dnevnik

Zlata gazela leta 2019 je postala družba Viris iz Lendave, srebrna gazela je postal cerkniški Alpod, bronasta gazela pa družba MI Elektroniki iz osrednje Slovenije, so nedavno sporočili iz družbe Dnevnik, ki organizira omenjeni izbor.

 

Aleš Puklavec, soustanovitelj in prokurist podjetja Virs, je ob prejemu nagrade izpostavil, da je to zanje izjemna čast: »Zasluga za priznanje gre predvsem zaposlenim,« je dejal Aleš Puklavec, soustanovitelj in prokurist podjetja Viris. Dejal je, da so se vedno trudili, da bi zaposleni pri delu uživali, da bi radi prihajali v podjetje in v njem našli izzive. »Rezultati kažejo, da nam je to uspelo. Če gremo s tem tempom naprej, za nas ni meja. Brezmejni smo in bomo. To je naš cilj,« je poudaril Puklavec

Pojasnili so, da je Viris svojo poslovno pot začel pred petnajstimi leti, in sicer z zastopstvi, nato pa se je z akumulacijo in vlaganji v znanje in tehnologijo ter sposobnostjo preobrazbe specializiral na ozko tržno nišo avtomatizacije in robotizacije na področju varjenja in rezanja. Na Dnevniku pravijo, da so v Virisu v zadnjih petih letih prihodke pomnožili za 3,7-krat in z 2,2 milijona prišli na 8,2 milijona evrov v letu 2018. »Pri tem dosegajo nadpovprečno dodano vrednost, ki je v letu 2018 znašala 67.945 evrov na zaposlenega. Podjetje posluje z bonitetno odličnostjo AAA, poslovni model, ki temelji na vključevanju kooperantov in motu Virsaj z nami!, prinaša dobre, nadpovprečne plače tudi zaposlenim – tri četrtine med njimi je inženirjev. Registrirano imajo tudi raziskovalno skupino,« so svojo odločitev pojasnili organizatorji.

Dodali so, da v Virisu dodano vrednost poleg inoviranja dvigujejo z razumevanjem marketinga in znamčenjem. »Podjetje skrbno upravlja intelektualno lastnino svojih paradnih produktov WELDCockpit in Roboflex. Prepoznaven je njihov potencial rasti: s svojimi rešitvami podpirajo in omogočajo razvoj proizvodnih podjetij v Sloveniji, hkrati pa so z izdelki po meri in s sposobnostjo integracije ter obvladovanja verige vrednosti konkurenčni tudi na zunanjih trgih – kot pravijo, delajo za kupce z najbolj norimi idejami.«

Srebrni Alpod, bronasti MI Elektronika

Naziv srebrna gazela 2019 je pripadel družbi Alpod, ki dosega dodano vrednost 90.000 evrov na zaposlenega. Alpod je največji distributer talnih oblog v jugovzhodni Evropi z lastno blagovno znamko Floorexperts. Štiri podjetja imajo tudi v tujini. Kot so pojasnili na Dnevniku, družba dinamično razvija svoj poslovni model, trenutno pa gradi tretji steber, ki bo temeljil na uvozu polizdelkov in omogočal prilagajanje izdelkov kupcem ter s tem novo rast.

Z nazivom bronasta gazela 2019 pa se letos ponaša družba MI Elektronika. V petih letih je namreč podvojila prihodke (iz 3,1 na 6,5 milijona evrov) in ustvarila 19 novih delovnih mest. dodana vrednost se je od leta 2013 do leta 2018 povzpela iz 40.000 evrov na več kot 57.000 evrov na zaposlenega.

Nazaj na kategorijo gospodarstvo.
(Visited 38 times, 1 visits today)