UMAR: Koronavirus bo prepolovil gospodarsko rast

13 marca, 2020
Andreja Šalamun
UMAR: Koronavirus bo prepolovil gospodarsko rast

Gospodarska rast bo letos občutno nižja od jesenskih predvidevanj, pravijo na Uradu RS za makroekonomske analize (Umar). Napovedujejo, da se bo najmanj prepolovila, odvisna pa bo od hitrosti zajezitve širjenja koronavirusa in ukrepov vlad. 

Umar je pomladansko napoved pripravil v času precejšnjih negotovosti glede nadaljnjega širjenja ter trajanja koronavirusa v sosednjih državah in v Sloveniji. »V primeru postopne omejitve širjenja virusa in stabilizacije razmer v drugi polovici letošnjega leta bi se gospodarska rast letos upočasnila na okoli odstotek in pol, v prihodnjih dveh letih pa bi bila ponovno nekoliko višja,« napovedujejo na Umarju. Dodajo, da vpliva na letošnjo upočasnitev gospodarske rasti, ki sledi lanski opaznejši umiritvi v zadnjem četrtletju, zlasti nižja rast tujega povpraševanja, na katero vedno bolj vpliva velika negotovost, povezana s posledicami širitve koronavirusa. 

Upočasnjena rast domače potrošnje 

Rast potrošnje gospodinjstev bo nižja kot lani, a naj bi ostala razmeroma robustna, pravijo na Umarju. Dodajo, da investicije najverjetneje ne bodo presegle lanske ravni. »V letih 2021 in 2022 bi bila gospodarska rast lahko znova nekoliko višja kot letos, kar pa ključno temelji na predpostavki stabilizacije razmer v drugi polovici letošnjega leta. Dlje trajajoča epidemija koronavirusa in spremljajoči ukrepi bi pomembno spremenili celoten okvir napovedi, zato bi bila gospodarska rast lahko tudi precej nižja od sedaj predvidene,« so jasni na Umarju. Pravijo, da se spremljajo hitro spreminjajoče se razmere v gospodarstvu pri nas in v svetu in da bodo po potrebi pripravili posodobljeno napoved.

 


Nazaj na kategorijo GOSPODARSTVO.

Nazaj na kategorijo gospodarstvo.
(Visited 307 times, 1 visits today)