Avtor Samo Kranjec 8:00 dop GOSPODARSTVO

Komisija želi urediti delo v okviru spletnih platform

Komisija želi urediti delo v okviru spletnih platform

Ljudje, ki svoje delo opravljajo prek spletnih platform, morajo imeti ustrezne delovne pogoje, biti zaščiteni v primeru bolezni, nesreče pri delu ali brezposelnosti ter imeti možnost plačevanja pokojninskih prispevkov.

Komisija je predstavila študijo o delovnih pogojih v gospodarstvu platform. Platformno delo je vsako delo, ki se opravlja prek spletnih platform.

Med glavnimi izzivi, s katerimi se posamezniki soočajo v tej obliki dela v številnih sektorjih, so zaposlitveni status, razpoložljivost informacij o delovnih pogojih, reševanje sporov, kolektivne pravice in nediskriminacija, poudarjajo na Predstavništvu Evropske komisije v Sloveniji.

 

Ustrezni delovni pogoji, zdravstvena in socialna zaščita

Nicolas Schmit, komisar za delovna mesta in socialne pravice, je ob predstavitvi študije povedal: „Platformno delo je naraščajoči pojav in z ustreznimi politikami moramo zaščititi tiste, ki so izbrali delo v gospodarstvu platform. Imeti morajo ustrezne delovne pogoje, biti zaščiteni v primeru bolezni, nesreče pri delu ali brezposelnosti in imeti možnost plačevanja pokojninskih prispevkov.“

Študija podrobno opisuje različne politične odzive v državah članicah in preučuje, kako obstoječa evropska zakonodaja prispeva k reševanju izzivov. Komisija bo septembra organizirala konferenco o delu v okviru gospodarstva platform in ki bo v skladu z industrijsko strategijo predlagala pobudo za izboljšanje delovnih pogojev ljudi, ki delajo v gospodarstvu platform.

 


Nazaj na kategorijo GOSPODARSTVO.

(Visited 51 times, 1 visits today)
Close