Javno posvetovanje o trgih finančnih instrumentov

21 februarja, 2020
Samo Kranjec
javno o trgih financnih instrumentov

Javno posvetovanje o morebitnih reformah direktive in uredbe o trgih finančnih instrumentov (MiFID in MiFIR) je začela Evropska komisija. Direktiva in uredba določata pravila za evropske trge vrednostnih papirjev, poročajo s Predstavništva Evropske komisije v Sloveniji. 

Pravila, ki veljajo od 3. januarja 2018, so temelj reform, ki jih je EU uvedla po finančni krizi. Njihov cilj je izboljšati zaščito vlagateljev in zagotoviti pregledno, učinkovito in konkurenčno trgovanje s finančnimi instrumenti. »Čeprav so pravila na splošno dobro delovala, so morda potrebne nekatere prilagoditve, da bi dosegli pravo ravnovesje med spodbujanjem udeležbe vlagateljev na kapitalskih trgih, konkurenčnostjo finančnega sektorja EU in zaščito interesov vlagateljev,« razlagajo na Predstavništvu. 

Javno posvetovanje obravnava tudi možne ukrepe za spodbujanje pokritosti z raziskavami za mala in srednja podjetja in uvedbo novega orodja za preglednost, ki bi upraviteljem naložb, investicijskim svetovalcem in njihovim strankam omogočil dostop do cen sredstev po vsej EU v konsolidirani obliki.  Posvetovanje bo potekalo do 20. aprila.

 


 

Nazaj na kategorijo GOSPODARSTVO.

(Visited 20 times, 1 visits today)