Iz lesa bi lahko pridobivali tudi sintetična goriva

10 septembra, 2019
Andreja Šalamun

Lesno biomaso ki jo danes predvsem kurimo, bi bolje izkoristili kot surovino za proizvodnjo sintetičnih goriv, denimo bioplina, metana in metanola.

Lesna masa je najpomembnejši obnovljiv vir energije v državi, uporabna pa je tako za ogrevanje kot tudi za pridobivanje električne energije, zatrjujejo na Direktoratu za energijo, ki deluje znotraj Ministrstva za infrastrukturo (MzI). Glavni potencial lesne biomase, ki jo uporabljamo v energetske namene, pa predstavljajo gozdovi, saj je z njimi poraščenega skoraj 60 odstotkov slovenskega ozemlja. Toda dr. Peter Novak, dober poznavalec slovenske energetike, opozarja, da je kurjenje lesa kot naravne akumulacije sončne energije »neumnost«.

Biomaso lahko uporabljamo kot surovino za proizvodnjo sintetičnih goriv, na primer bioplina, metana in metanola, ali pa v soproizvodnji, kjer iz biomase najprej proizvajamo elektriko, ostanek toplote pa uporabimo za industrijske procese, gretje stavb in podobno.

Lesna biomasa bo v prihodnje imela pomembno vlogo predvsem v decentraliziranih daljinskih sistemih ogrevanja, s katerimi naj bi že do leta 2020 pokrili 20 odstotkov potreb po toploti. Moramo pa jo uporabljati lokalno, torej čim bližje krajev, kjer zraste, ter da so za to zelo primerni lokalni sistemi ogrevanja. Pravilno bi jo bilo izkoriščati v večjih sistemih, kjer je čiščenje dimnih plinov ustrezno urejeno in nadzorovano. Iz lesa je potrebno najprej pridobiti čim več električne energije.

Celoten članek lahko preberete v reviji Eko dežela Gozd in les 2019.

(Visited 35 times, 1 visits today)