12:52 pop GOSPODARSTVO

Inženirka leta 2022: Vse smo zmagovalke

Na večerni slavnostni razglasitvi Inženirka leta 2022 v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma je inženirka leta postala Rosana Kolar, diplomirana inženirka strojništva in letalska mehaničarka v podjetju Adria Tehnika.

Izbor inženirka leta v ospredje postavlja osebo, ki je s svojim delom in osebnostjo zgled in navdih mlajšim generacijam deklet, da se bodo lažje odločala za perspektivne inženirske poklice.

V letošnji generaciji slovenskih inženirk je komisija ‘predsednico razreda’ prepoznala v Rosani Kolar. V oči pade njena skromnost in spoštljiv odnos do dela – njeno zavedanje, da je za varno in udobno popotovanje nad tlemi ključen prav vsak zaposleni. Da bo letalska mehaničarka, je vedela že pri rosnih 11 letih. V njeni vztrajnosti, samozavesti in trdni prepričanosti v svoje poslanstvo je komisija prepoznala svojevrstno pionirko dela v aviaciji.

Ob prejemu kipca se je Rosana Kolar zahvalila za izjemno priznanje: »Počutim se počaščeno, da danes stojim na odru skupaj z devetimi izjemnimi inženirkami. To priznanje je priznanje nam vsem. Vse nominiranke smo zmagovalke. Zahvaljujem se moji družini, ki je prepoznala mojo drugačnost in me ves čas podpirala ter podjetju Adria Tehnika in mojim fantom v hangarju, ki so mi ves čas nesebično predajali svoje dragoceno znanje in izkušnje.«

Pot do uspeha ni preprosta

Ministrica, pristojna za digitalno preobrazbo, Emilija Stojmenova Duh, je prisotne nagovorila kot ena od njih, kot nominiranka prve generacije izbora Inženirke leta: »Radovednost, sočutje, vztrajnost – vse to so danosti, ki jih imamo inženirke in inženirji. A pot do uspeha ni preprosta. Prirojene danosti običajno ne zadoščajo. Potrebujemo nekaj več. Vedno sem imela podporo zvestega spremljevalca, strica iz ozadja, ki me nikoli ne zapusti. Ta stric iz ozadja je znanje. Imamo ga vse inženirke in inženirji. To je naša moč, ki nam jo nihče in nikoli ne more vzeti. Naj inženirska iskrica živi in nas navdušuje tudi v prihodnje.«

Inženirke orjete ledino tam, kjer prej ni bilo sadu

Zbrane je nagovoril še Miha Bobič, predsednik projekta Inženirke in inženirji bomo!, pod okriljem katerega poteka izbor Inženirka leta. Po njegovih besedah nebo ni bilo in ne bo meja izjemnim slovenskim inženirjem-inovatorjem: »Inženirke delate na zelo različnih področjih in mnoga med njimi so izjemna. Tako s pogumom in zaupanjem v inženirstvo dajete zgled mladim, ki se še odločajo, kam bi se usmerili. Predvsem pa orjete ledino tam, kjer prej ni bilo sadu. Naš skupen pogum po delovanju se kaže tudi v vedno večji podpori industrije in izobraževalnih ustanov našemu projektu Inženirke in inženirji bomo!. Rezultati so tu, vedno več in vedno boljši dijaki in dijakinje se vpisujejo na STEM fakultete.«

Fotografiji: Andrej Križ

Deset letošnjih nominirank za Inženirko leta 2022

Med letošnje nominiranke za Inženirko leta 2022 so uvrščene Tajda Bogovič, razvijalka programske opreme v podjetju MESI, razvoj medicinskih naprav, d.o.o.; Neža Guzelj, projektna in produktna vodja v razvoju v podjetju MAHLE Electric Drives Slovenija d.o.o.; Ana Kavčič, samostojna informatičarka v podjetju KRKA, d. d., Novo mesto; Rosana Kolar, letalska mehaničarka v podjetju Adria Tehnika, vzdrževanje letal, d.o.o.; Viki Petrovič, višja tehnična svetovalka v podjetju Loftware; Tajda Pirnat, specialistka za skladnost produktov z direktivami in regulativami v podjetju Danfoss Trata d.o.o.; Barbara Pogačar, preskusna inženirka v SIQ Ljubljana; Špela Poklukar, specialistka strojnega učenja v podjetju Endava, digitalne rešitve, d.o.o.; Jerneja Sedlar, projektna inženirka v službi za razvoj in investicije v Holdingu Slovenskih elektrarn; Lara Topol, vodilna inštruktorica osebja proizvodnje in inženirka izmene v Nuklearni elektrarni Krško.

Na odločitev, katera od letošnjih 10 nominirank predstavlja največji zgled in navdih mladim, so s svojimi glasovi enakovredno vplivale štiri žirije: vseh pet generacij nominirank za priznanje inženirka leta, predstavniki medijev, dijakinje in učitelji iz konzorcija gimnazij in šolskih centrov Inženirke in inženirji bomo! ter predstavniki organizatorja in partnerjev izbora Inženirka leta. Skupaj kar 119 članic in članov žirije.

Izbor poteka v soorganizaciji revije IRT3000 in družbe Mediade, v sodelovanju s partnerji. Natečaj je del projekta Inženirke in inženirji bomo!, ki mlade z dogodki na gimnazijah in šolskih centrih že več kot desetletje (od leta 2012) navdušuje za inženirstvo, tehniko, naravoslovje in inovativnost.

Več o izboru tule.

Našo revijo ŽENSKA pa si lahko ogledate v PDF.

(Visited 117 times, 1 visits today)
Close