Avtor Samo Kranjec 7:39 dop GOSPODARSTVO

Instrument Evropa nove generacije za lažje okrevanje – 5 milijard za Slovenijo?

Novi instrument za okrevanje, Evropa nove generacije, ki ga je predlagala Evropska unija, je vreden 750 milijard evrov, Slovenija bi lahko iz njega računala na dobrih pet milijard.

Finančni ministri EU so na včerajšnji neformalni videokonferenci izmenjali mnenja o predlogu evropskega instrumenta za okrevanje, ki ga je konec maja predstavila Evropska komisija. »Predlog so pozdravili in se zavzeli za čim hitrejši ter čim bolj ambiciozen dogovor evropskih voditeljev o vzpostavitvi instrumenta,« pravijo na Ministrstvu za finance.

Vključen v prenovljen proračun EU

Na Ministrstvu za finance poročajo, da je Evropska komisija, z namenom enakomernega in vzdržnega okrevanja vseh držav članic po pandemiji koronavirusa, predlagala oblikovanje novega instrumenta za okrevanje, ki ga je poimenovala Evropa nove generacije. Ta instrument, vreden 750 milijard evrov, bo vključen v prenovljen dolgoročni proračun EU za obdobje 2021-2027, katerega skupna finančna zmogljivost se bo tako povečala na 1.850 milijard evrov.

Trije stebri za pridobivanje sredstev

Sredstva za instrument Evropa nove generacije, ki si jih bo Evropska komisija izposodila na finančnih trgih, bodo dostopna prek treh stebrov: podpora državam članicam pri naložbah in reformah, okrevanje gospodarstva EU s spodbujanjem zasebnih naložb in obravnavanje vprašanj, ki jih je izpostavila kriza. Po neuradnih informacijah naj bi Slovenija na osnovi instrumenta Evropa nove generacije dobila dobrih pet milijard evrov, in sicer v obliki nepovratnih sredstev in posojil.

(Visited 143 times, 1 visits today)
Close