Avtor Andreja Šalamun 4:10 pop GOSPODARSTVO

Hrvaška objavila javni razpis za gradnjo odlagališča jedrskih odpadkov

Jedrska elektrarna Krško

Včeraj je hrvaški sklad za financiranje razgradnje in skladiščenja jedrskih odpadkov iz Nuklearne elektrarne Krško (NEK) odprl prijave na razpis za izdelavo dokumentacije in pridobitev gradbenega dovoljenja za odlagališče jedrskih odpadkov. Tega naj bi uredili v nekdanji vojašnici Čerkezovac na Trgovski gori v bližini meje z Bosno in Hercegovino.

Hrvaška in slovenska vlada v okviru meddržavne komisije za NEK nista dosegli dogovora o skupnem skladiščenju nizko- in srednjeradioaktivnih odpadkov v slovenskem odlagališču v Vrbini, zato je hrvaška vlada kot alternativno rešitev za hrvaški del odpadkov izbrala nekdanjo vojašnico Čerkezovac.

Hrvaški sklad za financiranje razgradnje in skladiščenja jedrskih odpadkov iz NEK je vojašnico prevzel januarja letos, včeraj pa so na spletni strani objavili, da so prijave na razpis za izdelavo dokumentacije in izvedbo postopkov za pridobitev gradbenega dovoljenja za vzpostavitev centra za skladiščenje radioaktivnih odpadkov v Čerkezovcu odprte.

Po poročanju hrvaških medijev naj bi se gradnja začela leta 2023, končala pa leta 2024. Vrednost naložbe naj bi znašala 10 milijonov evrov.

(Visited 152 times, 1 visits today)
Close