8:32 dop GOSPODARSTVO

Gospodarstvo se je že ohladilo, cene še ne?

Podatki o drugem četrtletju 2023 niso nič preveč optimistični – čutiti je umirjanje gospodarstva, ob tem pa se inflacija še ne znižuje. Svetlo točko ob vsem tem predstavlja še vedno nizka raven brezposelnosti.

V Uradu za makroekonomske analize in razvoj (UMAR) ugotavljajo, da gospodarstvu glede na večino kazalnikov trenutno ne kaže prav dobro v primerjavi s prejšnjim četrtletjem.

Upadla je blagovna menjava, s čimer je zdaj manjša kot pred letom, prav tako so se znižala pričakovanja glede izvoznih naročil. Ta so v juniju padla na najnižjo raven vse od avgusta 2020, zaradi česar v UMAR-ju ne pričakujejo prav kmalu vidnega okrevanja. Na splošno je bil v tem četrtletju zabeležen tudi upad prihodkov.

Tudi gospodinjstva niso veliko trošila v primerjavi s prejšnjim letom, razen za avtomobile in potovanja v tujino, kar bi bilo moč pripisati odprtju turistične sezone. Skupna realna prodaja je bila tako prvič v zadnjih dveh letih medletno manjša.

Gospodarsko razpoloženje je bilo v primerjavi z lanskim letom slabše na vseh področjih, v primerjavi s prvim četrtletjem pa je bilo boljše le med potrošniki in v trgovini na drobno.

Rast cen se umirja, a inflacija še vedno vztraja

Ob vsem tem pa se je v juniju občutno znižala tudi rast cen življenjskih potrebščin, ki je bila s 6,9 % najnižja vse od lanskega aprila. Nanjo so najbolj vplivale cene stanovanj, vode, električne energije, plina in drugega goriva. Tudi rast cen hrane se zlagoma umirja, četudi je bila v juniju še vedno razmeroma visoka in je znašala 12,1 %.

Večji porast cen je bilo zaznati pri blagu in storitvah v zdravstvu – junija je rast v tem segmentu znašala kar 13,3 %, s čimer je bila najvišja med vsemi skupinami – sicer pa tudi osnovna inflacija z osmimi odstotki ostaja relativno visoka.

Nizka brezposelnost vztrajno podira rekorde

Na drugi strani pa ponovno padajo rekordi tudi na račun nizke brezposelnosti v državi. V juniju je bilo tako število registriranih brezposelnih najnižje doslej – konec meseca smo našteli 46.178 brezposelnih oseb, kar je 14,3 % manj kot v istem obdobju lani. K medletni rasti delovno aktivnih oseb pa so zopet še največ prispevali tuji državljani.

V aprilu je bila povprečna bruto plača nižja kot lani, predvsem v zasebnem sektorju, medtem ko se je v javnem povečala 1,6 odstotka – to gre pripisati predvsem lanskemu dogovoru o dvigu plač.

(Visited 24 times, 3 visits today)
Close