Evropsko gospodarstvo za okrevanje potrebuje Zeleni dogovor

22 aprila, 2020
Andreja Šalamun
Evropsko gospodarstvo za okrevanje potrebuje Zeleni dogovor
Evropsko gospodarstvo za okrevanje potrebuje Zeleni dogovor

Evropski Zeleni dogovor (Green Deal) je v središču oziroma med pomembnejšimi vidiki okrevanja evropskega gospodarstva in Slovenija se je pridružila skupni pobudi 16 držav EU za ozelenitev gospodarstva po pandemiji koronavirusa, so sporočili z Ministrstva za okolje in prostor (MOP).

Smeri, kako bo EU pristopila k rasti in konkurenčnosti EU in nacionalnih gospodarstev, so bile opredeljene že ob objavi Zelenega dogovora, ki ga je Evropska komisija označila za osrednjo razvojno strategijo EU oziroma načrt. Zeleni dogovor mora biti pomemben vidik pri načrtovanju okrevanja evropskega gospodarstva po pandemiji novega koronavirusa. »Trajnostne naložbe za zagon gospodarstva, krožno gospodarstvo in digitalizacija bodo pri tem igrali pomembno vlogo,« so prepričani na okoljskem ministrstvu, zato poudarjajo, da je treba dati zagon trajnostnim naložbam, ki bodo prispevale h konkurenčnosti gospodarstva tako na evropski kot tudi na globalni ravni, hkrati pa bodo pripomogle tudi k zmanjševanju emisij ter k lažjemu soočanju s posledicami podnebnih sprememb.

Nujna sta solidarnost in sodelovanje

Na ministrstvu menijo, da si morajo države članice bolj kot kdaj koli doslej prizadevati za solidarnost in sodelovanje, in sicer »tako pri iskanju izhoda iz pandemije in okrevanju gospodarstva, kot pri iskanju sinergij in mostov, povezanih z okoljem, trajnostnim razvojem in podnebnimi spremembami«.  Evropski načrt za okrevanje ocenjujejo kot dobro priložnost za vključevanje trajnostnih ukrepov iz Zelenega dogovora za nova delovna mesta, za vnovičen zagon evropskega gospodarstva in trajnostni razvoj na najbolj stroškovno učinkovit način. »Med drugim mora tudi cilj podnebne nevtralnosti do leta 2050, ki so ga lani potrdili voditelji držav in vlad, ostati naše dolgoročno vodilo, če želimo zagotavljati predvidljivo in stabilno okolje za načrtovanje naložb in za okrevanje našega gospodarstva,« menijo na MOP.

Pobudo so poleg Slovenije podprle še Avstrija, Slovaška, Danska, Finska, Italija, Nemčija, Francija, Latvija, Luksemburg, Nizozemska, Portugalska, Španija, Švedska, Grčija, Irska in Malta.

 


Nazaj na kategorijo GOSPODARSTVO.

 

Nazaj na kategorijo gospodarstvo.
(Visited 30 times, 4 visits today)