Evropski poslanec Bogovič razočaran nad kandidatom za komisarja za kmetijstvo

2 oktobra, 2019
Andreja Šalamun

V torek, 1. oktobra, se je članom odbora Evropskega parlamenta za kmetijstvo in razvoj podeželja (AGRI), katerega član je tudi evropski poslanec Franc Bogovič, predstavil kandidat za evropskega komisarja za kmetijstvo in razvoj podeželja Janusz Wojciechowski. Bogovič je dejal, da Wojciechowski v treh urah ni predstavil niti enega konkretnega predloga za svetlejšo prihodnost evropskih kmetov. Pričakuje, da mu bodo koordinatorji odbora AGRI, ki sprejemajo odločitev o kandidatu, odrekli podporo.

Kot je dejal Bogovič, »površinsko naslavljanje problematike, da moramo narediti več na tem in onem področju, pač ni dovolj«. Od kandidata za evropskega komisarja za kmetijstvo in razvoj podeželja pričakuje konkreten načrt, kako se bo lotil problematike praznjenja evropskega podeželja, kako bo spodbudil generacijsko obnovo evropskih kmetov, na kakšen način se bo spopadel z izzivi, ki jih evropskim kmetom prinašajo nekateri trgovinski sporazumi, kot je npr. EU-Mercosur, kako bo okrepil vlogo manjših in srednje velikih družinskih kmetij idr. Bogovič je bil zlasti razočaran nad zadržanostjo Wojciechowskega do predloga reforme SKP, ki jo je predlagal aktualni komisar za kmetijstvo Phil Hogan, in ki podaja jasno zavezanost modernizaciji in digitalizaciji evropskega podeželja ter s tem Pametnim vasem, za kar sta se tako Bogovič kot Hogan osebno prizadevala.

Bogovič pravi, da potrebujejo slovenski in evropski kmetje »jasnega in odločnega komisarja, ki se bo pripravljen boriti za njihove interese, tako znotraj Evropske komisije kot navzven. Bojim se, da Janusz Wojciechowski ni pravi človek za ta položaj, zato pričakujem, da mu bodo koordinatorji odbora AGRI, ki sprejemajo odločitev o kandidatu, pokazali rdeč karton,« je poudaril Bogovič.

 

Nazaj na kategorijo gospodarstvo.
(Visited 61 times, 1 visits today)