Evropska komisija sprejela letošnji delovni program za 2020

29 januarja, 2020
Samo Kranjec

V izkoriščanje priložnosti ekološkega in digitalnega prehoda je usmerjen delovni program za leto 2020, ki ga je danes sprejela Evropska komisija.

Predsednica Evropske Komisije Ursula von der Leyen je ob tem povedala: „Ta Komisija je odločena spoprijeti se z izzivi naše generacije, kot so podnebne spremembe, digitalizacija in migracije. Zavezani smo k uresničitvi evropskega zelenega dogovora ter izboljšanju priložnosti za evropske državljanke, državljane in podjetja pri digitalni preobrazbi. Ta delovni program bo pomagal zgraditi bolj ambiciozno Unijo.“

Šest ključnih področij

Komisija bo za uresničevanje 43 novih ciljev na šestih ključnih področjih predlagala številne konkretne pobude, sporočajo s Predstavništva Evropske komisije v Sloveniji :

  • Evropski zeleni dogovor: komisija bo med drugim predlagala zakonodajne pobude za doseganje ogljične nevtralnosti do leta 2050, pri čemer bo v postopke vključila regije, lokalne skupnosti, civilno družbo, šole, industrijo in posameznike.
  • Evropa, pripravljena na digitalno dobo: komisija bo predstavila evropsko podatkovno in industrijsko strategijo, da bi čim bolje izkoristila potencial digitalnih podatkov, spodbudila razvoj in uvajanje umetne inteligence ter okrepila industrijske in inovacijske zmogljivosti EU.
  • Gospodarstvo za ljudi: Komisija bo med drugim predlagala ukrepe za zagotovitev poštene minimalne plače za delavke in delavce v EU, za evropski sistem pozavarovanja za primer brezposelnosti ter pobude za zagotavljanje učinkovite in pravične obdavčitve. Predlagala bo tudi evropsko jamstvo za otroke ter podprla izobraževanje mladih ter usposabljanje in njihove zaposlitvene možnosti.
  • Močnejša Evropa v svetu: komisija bo razvila nove strategije za sodelovanje s sosedskimi državami v Afriki in na Zahodnem Balkanu ter si prizadevala za začetek pristopnih pogajanj s Severno Makedonijo in Albanijo.
  • Spodbujanje evropskega načina življenja: komisija bo predlagala ukrepe za reformo azilne politike, podpirala bo varovanje zdravja Evropejcev in Evropejk ter imela vodilno vlogo v boju proti raku. Pobude bodo usmerjene tudi k povečanju naložb v znanja in spretnosti ljudi ter k premagovanju izzivov digitalnega in ekološkega prehoda. Komisija bo predstavila tudi novo strategijo za varnostno unijo EU.
  • Nova spodbuda za evropsko demokracijo: komisija bo v okviru konference o prihodnosti Evrope državljane pritegnila k sooblikovanju ukrepov EU. Še naprej bo skrbela za močno kulturo pravne države v EU ter preučila, kako nove demografske razmere vplivajo na različna področja v EU, ter se odzivala s pobudami.

Komisija tudi predlaga, da se iz trenutnega zakonodajnega postopka umakne ali razveljavi 34 pobud, sporočajo s Predstavništva Evropske komisije v Sloveniji.

Nazaj na kategorijo gospodarstvo.
(Visited 99 times, 1 visits today)