Evropska agroživilska dejavnost se drži bolje od ostalih panog

22 aprila, 2020
Samo Kranjec
Evropska agrozivilska dejavnost se drži bolje od ostalih panog

Sorazmerno stabilno povpraševanje po hrani agroživilsko dejavnost drži nad vodo, so pa posamezni sektorji različno prizadeti.

Evropska komisija v poročilu o kratkoročnih obetih na kmetijskih trgih EU ugotavlja, da se evropska agroživilska panoga zelo dobro sooča z izzivi, ki jih pred njo postavlja epidemija koronavirusa. Zaradi neprekinjenega povpraševanja po hrani so jo omejitveni ukrepi udarili bistveno manj kot druge dele gospodarstva.

 

Povečalo se je povpraševanje po osnovnih živilih

Ob zapisanem velja dodati, da so bili posamezni agroživilski sektorji različno prizadeti. Zaradi ukrepov za osamitev, ki se izvajajo v EU in po svetu, se je povpraševanje po hrani od začetka krize hitro spremenilo. Kopičenje zalog in tudi zapiranje restavracij, barov in hotelov ima namreč neposreden vpliv na agroživilske proizvajalce.

»Po eni strani se je zaradi prehoda na domačo porabo povečalo povpraševanje po osnovnih živilih, kot so testenine, riž, moka, konzervirano sadje in zelenjava. Po drugi pa se je znatno zmanjšala potrošnja izdelkov visoke vrednosti, ki se običajno uživajo zunaj, kot so kakovostni kosi mesa, vina in posebni siri,« razlagajo na Predstavništvu Evropske komisije v Sloveniji.

Celotno sporočilo je na voljo na spletni strani.

 


Nazaj na kategorijo GOSPODARSTVO.

 

Nazaj na kategorijo gospodarstvo.
(Visited 14 times, 1 visits today)