EU javnim izdatkom, največ za pokojnine, namenja skoraj polovico BDP

6 marca, 2020
Samo Kranjec
EU javnim izdatkom, največ za pokojnine, namenja skoraj polovico BDP

Daleč največji delež gre za financiranje socialnega varstva, kjer precejšen delež zavzemajo pokojnine; Slovenija se po deležu, ki ga namenja javnim izdatkom, uvršča v povprečje EU.

Evropski statistični urad Eurostat ugotavlja, da so države EU v letu 2018 v povprečju javnim izdatkom namenile 46,7 odstotka BDP. Delež, ki ga države namenijo tem izdatkom, se vse od leta 2012 zmanjšuje, takrat je znašal 49,7 odstotka, poročajo s predstavništva Evropske komisije v Sloveniji.

Največ izdatkov za socialno varstvo

Izmed javnofinančnih odhodkov v letu 2018 je bilo v celotni EU z naskokom največ izdatkov namenjenih financiranju socialnega varstva (19,2 odstotka), sledijo zdravstvo (7 odstotkov), splošne javne storitve (6 odstotkov) in šolstvo (4,6 odstotka). Med državami članicami sta največji delež svojega BDP za socialno varstvo namenili Finska (24,1 odstotka) in Francija (23,9 odstotka), najmanj pa Irska (9 odstotkov). Pri izdatkih za financiranje socialnega varstva gre največ sredstev za starostnike, zlasti za pokojnine.

Slovenija v evropskem povprečju

Slovenija je bila v letu 2018 v evropskem povprečju, javnofinančnim odhodkom je namenila 43,5 odstotka BDP, in sicer socialnemu varstvu 16,7 odstotka, zdravstvu 6,6 odstotka, splošnim javnim storitvam 5,3 odstotka in izobraževanju 5,4 odstotka, ugotavljajo na Predstavništvu.

 


Nazaj na kategorijo GOSPODARSTVO.

(Visited 24 times, 1 visits today)