Državni proračun: Prihodnji dve leti bo poraba višja

20 novembra, 2020
Andreja Šalamun

Posledice epidemije zaradi koronavirusa SARS-CoV-2 se bodo odražale tudi v državnem proračunu za prihodnje leto in za leto 2022. Državni zbor je namreč v sredo potrdil, da bo poraba prihodnje leto s 13,47 milijarde evrov še nekoliko višja kot letos, leta 2022 pa naj bi se znižala, in sicer na 12,60 milijarde evrov. Letošnji prihodki bodo znašali le nekaj več kot devet milijard evrov, in sicer zaradi upada potrošnje, nižje zaposlenosti in slabših poslovnih rezultatov podjetij. 

 

V prihodnjih letih vlada pričakuje postopno rast prihodkov – ti naj bi leta 2021 dosegli 10,72 milijarde evrov, leta 2022 pa 11,01 milijarde evrov. Primanjkljaj naj bi se, zaradi okrevanja gospodarstva, postopoma zniževal, in sicer na 5,6 odstotka BDP v prihodnjem letu in na 3,1 odstotka BDP v letu 2022. Predstavniki koalicije poudarjajo, da je proračun izrazito razvojno naravnan, tudi zaradi večjega obsega evropskih sredstev, potrošnja države pa se povečuje ob padcu potrošnje prebivalstva, je povedal finančni minister Andrej Šircelj. 

V opozicijskih strankah so opozorili, da bi si želeli več denarja za naložbe v zdravstvo in gradnjo domov za starejše, zavzeli pa so se tudi za več naložb na področju izobraževanja. Izrazili so nestrinjanje z zadolževanjem, saj se bo vlada lahko leta 2021 zadolžila za 6,7 milijarde evrov, leta 2022 pa za 4,2 milijarde evrov.

DZ je proračuna sprejel z glasovi poslancev koalicijskih poslanskih skupin ter poslancev SNS in narodnosti. 

Nazaj na kategorijo gospodarstvo.
(Visited 28 times, 1 visits today)