Države v razvoju v EU izvozile za 69 milijard evrov

12 februarja, 2020
Andreja Šalamun

V letu 2018 so države v razvoju zaradi sistema posebnih trgovinskih ugodnosti, ki jim ga zagotavlja Evropska unija, v EU izvozile za rekordnih 69 milijard evrov, kaže v torek objavljeno poročilo Evropske komisije o splošni shemi preferencialov, s katero se odpravljajo uvozne dajatve na izvoz iz držav v razvoju v EU.

Kot je pojasnil podpredsednik Evropske komisije Josep Borrell, trgovinske ugodnosti prispevajo k temu, da se lahko tisoči ljudi iztrgajo iz primeža revščine, da se zmanjšujejo neenakosti in ustvarja gospodarska rast. Evropski komisar za trgovino Phil Hogan pa je dodal, da EU po zaslugi trgovinskih ugodnosti iz najmanj razvitih držav uvaža dvakrat toliko kot preostali svet.

Celotni obseg izvoza v EU iz 71 držav upravičenk splošne sheme preferencialov se je leta 2018 sicer povečal na skoraj 184 milijard evrov.

Kot so pojasnili na komisiji, je splošna shema preferencialov glavni trgovinski instrument EU za podporo državam v razvoju. Sestavljajo jo tri različne ureditve, ki tem državam omogočajo privilegiran dostop do trga EU, pri čemer se stremi k zagotavljanju izpolnjevanja mednarodnih delovnih in okoljskih standardov. »Omenjeno poročilo na primer kaže, da se zahvaljujoč splošni shemi preferencialov države, kot so Šrilanka, Mongolija in Bolivija, učinkoviteje borijo proti delu otrok. Vendar poročilo opozarja tudi na področja, na katerih so potrebne nadaljnje izboljšave za izpolnjevanje pogojev sheme, na primer glede svobode medijev, dostopa do pravnega varstva, pravicami manjšin in vprašanj smrtne kazni,« so še dodali na Evropski komisiji.

 

Nazaj na kategorijo gospodarstvo.
(Visited 34 times, 1 visits today)