Drugi protikoronski paket in Odlok glede izdaje določenih zdravil

5 aprila, 2020
Samo Kranjec

Vlada je na petkovi 9. seji, že začela s pripravo drugega zakonskega paketa. Izdala je tudi Odlok o omejitvi predpisovanja in izdaje zdravil z učinkovino klorokin, hidroksiklorokin ali azitromicin.

»V tem drugem paketu bodo ukrepi usmerjeni v zagotavljanje likvidnosti v slovenskem gospodarstvu, vlada pa bo preučila tudi predloge in pripombe, ki so bili podani ob obravnavi prvega paketa in jih bo poskušala zajeti v tem, drugem zakonskem predlogu. Priprava predloga ukrepov bo potekala v okviru več delovnih skupin in posvetovalne skupine, z namenom, da bi bil predlog zakona v čim krajšem času predložen v obravnavo Državnemu zboru,« sporočajo z Ministrstva za zdravje.

Bolj previdno pri izdaji zdravil

Vlada je izdala Odlok o omejitvi predpisovanja in izdaje zdravil z učinkovino klorokin, hidroksiklorokin ali azitromicin. Zaradi širjenja okužb z virusom SARS CoV-2 se je povečalo predpisovanje zdravil s temi učinkovinami, saj se lahko uporabljajo tudi izven odobrenega indikacijskega območja za zdravljenje pacientov.

»Ker želi vlada zagotoviti nemoteno in ustrezno preskrbo pacientom, ki ta zdravila nujno potrebujejo, odlok določa, da do preklica ni dovoljeno predpisovanje zdravil na samoplačniške recepte, recepte za osebno uporabno in izdaja teh zdravil v lekarni, na podlagi samoplačniških receptov ali receptov za samozdravljenje. Gre za začasen ukrep in bo veljal zgolj v času epidemije COVID-19, do preklica,« razlagajo na Ministrstvu za zdravje.

Vlada želi z odlokom zagotoviti nemoteno in ustrezno preskrbo z zdravili z učinkovino klorokin ali hidroksiklorokin pacientom z revmatoidnim artritisom ali eritematoznim lupusom, ki ta zdravila zaradi poteka bolezni nujno potrebujejo. Poleg tega želi, da se zagotovi zdravilo z učinkovino azitromicin le za zdravljenje v okviru odobrenih indikacij in prepreči morebitna mikrobna rezistenca na azitromicin ter pomanjkanje tega zdravila na trgu.

Odlok začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu, še pravijo na Ministrstvu za zdravje.

Nazaj na kategorijo gospodarstvo.
(Visited 81 times, 1 visits today)