Dobra praksa: s sožitjem namesto s kemikalijami nad problem na kmetiji

20 avgusta, 2017

Organska kmetija v Italiji je našla naraven način za rešitev problema z zajedalci na kozah – poleg koz imajo zdaj na kmetiji še kokoši, ki učinkovito pojedo ličinke insektov!

Kmetijo, ki leži na 500 m nadmorske višine v Umbriji, imata v lasti Emanuele La Barbera in Alessandra Rabittiis are organic farmers in Italy. S 70 alpskimi kozami proizvajata različne ekološke kozje sire, ki jih na kmetiji tudi prodajata. To območje sta, kot pravita, izbrala prav zato, ker je zelo čisto in zeleno, daleč od naselij in neonesnaženo.

goats-215150_640

Ko so se na kozah pojavili paraziti, sta zato iskala trajnostno, okolju prijazno rešitev. Emanuele je študiral veterino in na podlagi teh izkušenj se je odločil za eksperiment, ki je sovpadal s tem, da sta želela kmetijo razširiti in proizvajati komplementarne izdelke.

Odločila sta se za nakup robustne vrste kokoši – črne nesnice. Kokoši sta naselila v ograde, kjer so bivale koze. Kokoši so namreč naravni plenilci parazitov, ki napadajo koze. Kar se je začelo kot eksperiment, se je izkazalo kot neverjetna simbioza.

chicken-957795_640

Sožitje z več koristmi

Ne le, da so kokoši imele dober učinek, temveč se je med kozami in kokošmi razvilo tudi prijateljstvo. “Kokoši sedijo pod kozami ali na njihovih hrbtih, za toploto in zaščito. V zameno za to pa kokoši pojedo ličinke parazitov in muh.

Drugi korak je bil oceniti, koliko kokoši je optimalno razmerje, ter uvesti dodatno čiščenje staj. Hkrati mora hrano za koze zdaj postavljati na tako višino, da kokoši ne morejo hoditi po njej, s čimer bi jo umazale. Emanuele poudarja tudi, da je zelo pomembno opazovanje vseh živali. A našel je odlično, popolnoma naravno rešitev, s katero je izboljšal zdravje svojih koz.

goat-1677935_640

Dodaten bonus je še, da s tem, ko kokoši hodijo po stelji, poskrbijo za pretok zraka, ki je nujen za fermentacijo. Zdaj lahko kmetija steljo prodaja kot kakovostno gnojilo.

Najboljši kozji jogurt v Italiji

Konec lanskega leta je njuna kmetija dobila italijansko nagrado za zeleno agrikulturo, nedavno pa je bil njun kozji jogurt izbran za najboljšega v Italiji.

Vir: ec.europa.eu

 

(Visited 77 times, 1 visits today)