Delovna mobilnost znotraj EU se povečuje

31 januarja, 2020

Delovna mobilnost v EU: dobre štiri odstotke delovno sposobnega prebivalstva EU dela v drugi državi članici.

Evropska komisija v nedavno objavljenem letnem poročilu o mobilnosti delovne sile znotraj EU ugotavlja, da v drugih državah EU živi in dela več Evropejcev kot kdaj koli prej, poročajo s Predstavništva Evropske komisije v Sloveniji.

Leta 2018 je bilo v EU 17,6 milijona preseljencev, od katerih je bilo 12,9 milijona delovno sposobnih oseb (20–64 let). To pomeni, da je 4,2 odstotka delovno sposobnega prebivalstva EU delalo v drugi državi EU.

Največja gostiteljica Nemčija

Približno polovico mobilne delovne sile znotraj EU gostita Nemčija in Združeno kraljestvo, ostalo četrtino pa Španija, Italija in Francija. Največji delež delovne sile glede na prebivalstvo države pa prihaja iz Litve, Romunije, Hrvaške, Latvije in Estonije. Številčno pa so največje »izvoznice« delovne sile Romunija, Poljska, Italija, Portugalska in Bolgarija. Ob tem 77 odstotkov tistih, ki s trebuhom za kruhom odidejo v tujino, delo tam tudi dobi. Med tistimi, ki gredo v tujino, je 51 odstotkov žensk, pri čemer je najvišji delež ženskih prišlekov (60 odstotkov) v Grčiji, na Portugalskem in v Italiji, moških pa na Češkem (58 odstotkov) in v Nemčiji (54 odstotkov).

V Slovenijo se vrne slaba tretjina preseljencev

Poročilo tudi kaže, da se obdobje mobilnosti skrajšuje, saj polovica preseljencev ostaja v gostiteljski državi za obdobje enega do štirih let. Prav tako se ljudje pogosteje vračajo domov – od štirih se vrnejo trije. V Slovenijo se jih vrne slaba tretjina (29 odstotkov).

Nazaj na kategorijo gospodarstvo.
(Visited 35 times, 1 visits today)