COVID-19 spodbuja varčevanje gospodinjstev

10 septembra, 2020
Andreja Šalamun

Zaradi vpliva, ki ga ima širjenje virusa SARS-CoV2 in z njim povezani ukrepi, se je povečalo varčevanje gospodinjstev v vseh državah EU, najbolj pa v Sloveniji, ugotavlja Evropski statistični urad.

 

Stopnja varčevanja gospodinjstev v EU je namreč v prvem četrtletju letos zabeležila rekordno povečanje (+3.5 odstotne točke v primerjavi s prvim četrtletjem leta 2019).

Kot ugotavlja omenjeni urad, se je stopnja varčevanja gospodinjstev povečala v vseh državah članicah EU, najbolj v Sloveniji (+7,7 odstotne točke), sledijo pa ji Poljska (+6,8 odstotne točke) in Španija (+6,7 odstotne točke). Še najmanjše povečanje varčevanja gospodinjstev so zabeležili na Švedskem (+1,1 odstotne točke), Češkem (+2,0 odstotne točke) in v Nemčiji (+2,2 odstotne točke). 

»Povečanje stopnje varčevanja gospodinjstev je mogoče pojasniti s povečanjem bruto razpoložljivega dohodka v vseh državah članicah EU in zmanjšanjem izdatkov gospodinjstev za individualno potrošnjo v 10 državah članicah EU,« pravijo na uradu. 

Največji upad izdatkov za gospodinjstva so opazili v Italiji (-6,4 %), Sloveniji (-5,3 %) in Španiji (-5,2 %), na drugi strani pa so se odhodki za potrošnjo posameznih gospodinjstev povečali v šestih državah članicah EU, največ na Poljskem (+5,1 %) in Češkem (+4,0 %).

Nazaj na kategorijo gospodarstvo.
(Visited 64 times, 1 visits today)