Članice EU naj podpirajo letalski promet

31 marca, 2020
Samo Kranjec
Članice EU naj podpirajo letalski promet

Letalski promet, ki beleži izjemno zmanjšanje prihodkov, bi lahko države podpirale z uvajanjem tovornih operacij, denimo za prevoz sanitetnega materiala in zdravstvenega osebja.

»Izbruh covid-19 ima uničujoč učinek na mednarodno in evropsko letalstvo, ki je pomembno za vzdrževanje dobavne verige. Letalski promet se je zmanjšal za več kot 80 odstotkov, skoraj vsi potniški leti pa so odpovedani, pri čemer se običajno približno polovica vsega letalskega tovora prevaža ravno v trupu potniških letal,« sporočajo s predstavništva Evropske komisije v Sloveniji.

Ohranitev ključnih prometnih tokov

Evropska komisija je zato pozvala države članice EU, naj med koronavirusno krizo podpirajo letalske tovorne operacije. Z novimi smernicami priporoča operativne in organizacijske ukrepe za ohranitev bistvenih prometnih tokov, med drugim sanitetnega materiala in zdravstvenega osebja. Ti ukrepi, ki bodo veljali začasno med trajanjem s covid-19 povezane krize, so namenjeni olajšanju letalskega tovornega prometa in zmanjšanju dodatnih stroškov.

Dobra tretjina svetovne trgovine

Evropska komisarka za promet Adina Vălean je izjavila: »Letalski tovorni promet po vrednosti predstavlja približno 35 odstotkov svetovne trgovine in je ključen člen v tovornem prometu. Omogoča delovanje svetovnih dobavnih verig za številne najvrednejše materiale in odločilno dopolnjuje tovorni promet po kopnem in morju. Časovno občutljivi izdelki (na primer zdravila) morajo potovati z letali.«

Odpravljanje omejitev

»Smernice vsebujejo med drugim poziv državam članicam, naj odpravijo omejitve za dodatne tovorne operacije prevoza iz držav nečlanic EU v EU, prav tako priporočajo opustitev omejitev v zvezi z nočnimi leti ali s sloti na letališčih ter spodbujajo uporabo potniških letal za izključno tovorne operacije. Ob tem je ključno zagotavljati zadostne zmogljivosti za ravnanje s tovorom in poskrbeti za osebje, ki sodeluje v prevozu blaga,« poudarjajo v Predstavništvu.

Evropske dobavne verige vzdržuje obsežno omrežje storitev tovornega prometa, ki vključuje vse načine prevoza. Komisija je prejšnji teden tako v zvezi s cestnim prometom s sporočilom o izvajanju zelenih voznih pasov želela zagotoviti hitro pot do namembnega kraja brez zamud in s tem ohraniti neprekinjen tok vsakršnega blaga po EU.

 


Nazaj na kategorijo GOSPODARSTVO.

Nazaj na kategorijo gospodarstvo.
(Visited 158 times, 5 visits today)