Avtor bv; foto: CER 12:54 pop GOSPODARSTVO

Cerfikat Green Star za trajnostne prakse prejelo 35 podjetij

Na včerajšnji Konferenci trajnostnega menedžmenta so podelili certifikate Green Star, ki jih je prejelo 35 podjetij iz različnih panog z vse Slovenije.

V primerjavi z letom 2022 je zanimanje za pridobitev certifikata Green Star naraslo kar za 150 odstotkov. To v organizaciji CER Partnerstvo za trajnostno gospodarstvo razumejo kot znak, da se ob napovedih o ohlajanju gospodarstva podjetja zavedajo nujnosti zelenega prehoda za nadaljnjo rast ter obvladujejo prednosti, ki jih prinaša trajnostno poslovanje in program za doseganje ciljev Evropskega zelenega dogovora.

Govorci na 2. Konferenci trajnostnega menedžmenta so poudarili pomen dvigovanja ambicioznosti in vključevanja najširšega kroga partnerjev pri uvajanju sprememb, povezanih z bolj trajnostnim poslovanjem.

Predstavniki slovenskih in tujih podjetij so predstavili primere dobrih praks, ki so vzklile iz uvajanja sprememb, povezanih s prizadevanji po bolj trajnostnem delovanju in uresničevanju zelenega prehoda.

Ana Struna Bregar, izvršna direktorica CER, je izpostavila, da bo podnebna revolucija, ki prihaja, prinesla velike spremembe, zato morajo tudi podjetja temeljito premisliti, kakšni izzivi in priložnosti se jim obetajo. Dodala je še: »Veseli smo, da slovenska podjetja vseh velikosti prepoznavajo dodano vrednost, ki jo predstavlja uvajanje trajnostnega poslovanja. Podjetja ugotavljajo, da ob uvajanju trajnostnih praks dobivajo tudi nov pogled na lastno poslovanje, proces uvajanja sprememb, medsektorsko povezovanje ter oblikovanje novih produktov in storitev.«

Srečanje so sklenili s podelitvijo certifikatov Green Star za leto 2022, ki potrjujejo trajnostna prizadevanja gospodarskih družb in temeljijo na mednarodno uveljavljenih smernicah trajnostnega poslovanja. V letošnjem letu se je v postopek certificiranja vključilo kar 45 gospodarskih družb, ki poslujejo v Sloveniji in tujini, kar je za 150 odstotkov več kot leta 2022. Certifikat je pridobilo 35 podjetij iz različnih sektorjev od bančništva, finančnih storitev, zavarovalništva, upravljanja in razvoja nepremičnin, trgovine, proizvodnje, IT, farmacije in drugih.

Vsa podjetja, ki so vstopila v postopek certificiranja, skupaj zaposlujejo skoraj 33 tisoč ljudi in imajo kumulativno preko 6,5 milijard čistih prihodkov. V CER ocenjujejo, da bodo vsa vključena podjetja postopek certificiranja zaključila do konca leta.

Katera podjetja so prejela Green Star certifikat za leto 2022?

AKIDS, Brusnica, BTC, Corwin, Crowe BFS, Dechatlon Slovenija, EES Sistemi, Elan, Generali zavarovalnica, Globelink EG SOL, Gorenjska banka, Habjan transport, Hisense Europe, Intech Group, Knauf Insulation Slovenija, Lab4Pay, Lidl Slovenija, Lumar, Madwise, Meja Šentjur, Mercator, MSD Slovenija, MSD Hrvaška, M Sora, Nomago, Nova KBM, Sečnik transport, SID banka, Smartis, Spar Slovenija, Summit avto, Telekom Slovenija, Traig Transport, Unicredit banka, Zavarovalnica Triglav.


Green Star je prvi certifikat za uspešno uvajanje trajnostnih – ESG načel in podnebnega ukrepanja v poslovanje podjetij. Certifikat, ki ga po izpolnjenem zahtevnem postopku podeljuje CER, partnerstvo za trajnostno gospodarstvo, nagrajuje in izpostavlja podjetja, ki pogumno, odločno in konkretno stopajo po poti zelene preobrazbe. Green Star temelji na mednarodnih okvirih in standardih za trajnostno poročanje.

(Visited 50 times, 1 visits today)
Close