Avstrijci novi lastniki kranjskega Iskratela

2 julija, 2020
Andreja Šalamun
Iskratel

V torek, 30. junija, je globalno tehnološko podjetja S&T iz avstrijskega Linza podpisalo pogodbo o prevzemu 100-odstotnega deleža skupine Iskratel, so sporočili iz omenjene skupine. Okoli 37,5 milijona evrov vreden posel naj bi končali jeseni.  

 

Kot pravijo v Iskratelu, bodo tudi kot del skupine S&T ohranili svojo identiteto in blagovno znamko, pogodba pa predvideva tudi variabilni del kupnine, ki je odvisen od poslovne uspešnosti v prihodnjih treh letih. Prepričani so, da bo nov strateški partner, ki so ga iskali približno  leto dni, omogočil nadaljnjo rast in razvoj ter uresničevanje zastavljene dolgoročne strategije Iskratela. 

Po besedah glavnega direktorja Iskratela Željka Puljića, glavne sinergije družbi prepoznavata »v povezovanju znanja in inovativnosti, skupnem razvoju in virih ter močnejši prodajni mreži«. Prepričan je, da bosta podjetji z okrepljeno prodajno mrežo in s hitrejšim razvojem in širitvijo portfelja, zlasti na področjih industrijskega interneta stvari (IIoT), rešitev 5G, varnih in pametnih skupnosti ter virtualizacije dostopovnih in komunikacijskih omrežij, na dolgi rok uspešnejši in bolj prilagodljivi. Medtem pa glavni direktor S&T Hannes Niederhauser pričakuje, da bodo z združitvijo dobili ključno prednost in okrepili ponudbo na področju 5G ter se v prihodnosti še močneje umestili na ključnih področjih, kot so pametne tovarne in rešitve za transport. Dodal je, da bodo s prepoznanimi sinergijami v prihodnjih dveh letih bruto dobiček iz poslovanja (EBITDA) Iskratela povečali za več kot 10 odstotkov.

S&T zaposluje okoli 4900 ljudi in deluje v 32 državah po svetu. Je ponudnik storitev in rešitev ter dobavitelj IT sistemov v Srednji in Vzhodni Evropi. S tem, ko je leta 2016 prevzel podjetje Kontron, je S&T postal eden od vodilnih dobaviteljev tehnologij na področju pametnih tovarn oz. industrije 4.0 ter interneta stvari (IoT) na globalnem trgu.

Nazaj na kategorijo gospodarstvo.
(Visited 36 times, 2 visits today)