Za spodbujanje energetske unije 980 milijonov evrov

17 marca, 2020
Andreja Šalamun
Za spodbujanje energetske unije 980 milijonov evrov 

Evropska komisija je pred kratkim za spodbujanje energijske unije objavila razpis v vrednosti 980 milijonov evrov. Kot so pojasnili na Evropski komisiji, bodo sredstva namenjena razvoju ključnih evropskih projektov s področja energetske infrastrukture, ki imajo velike čezmejne koristi črpala.

 

Sredstva se bodo črpala iz Instrumenta za povezovanje Evrope, evropskega podpornega programa za vseevropsko infrastrukturo, pogoj za financiranje pa je, da gre za projekte skupnega interesa, ki pomembno vplivajo na vsaj dve državi EU, povečujejo konkurenčnost, krepijo zanesljivost oskrbe EU z energijo in prispevajo k trajnostnemu razvoju. 

 

Podrobnosti razpisa so na voljo tukaj. https://ec.europa.eu/info/news/energy-union-eu980-million-eu-funding-available-clean-energy-infrastructure-2020-mar-13_en 

 

Na Evropski komisiji pravijo, da bo letos bo v skladu z evropskim zelenim dogovorom pri obravnavi prijav posebna pozornost namenjena prispevku k razogljičenju, za spodbujanje uporabe energije iz obnovljivih virov pa tudi projektom električnih omrežij ter skladiščenja električne energije. 

Dodajajo, da je program Energetika v okviru Instrumenta za povezovanje Evrope ključen instrument pri doseganju ciljev energetske unije in da v obdobju med letoma 2014 in 2020 razpolaga s skupnim proračunom v višini 4,9 milijarde evrov.

 


Nazaj na kategorijo ENERGETIKA.

Nazaj na kategorijo energetika.
(Visited 164 times, 5 visits today)