V letu dni maloprodajna cena plina za gospodinjstva višja, za ostale pa nižja

11 decembra, 2019
Andreja Šalamun

Maloprodajna cena zemeljskega plina se je za povprečnega gospodinjskega odjemalca v obdobju enega leta povišala za osem odstotkov, za povprečnega negospodinjskega odjemalca pa znižala za štiri odstotke, navajajo na Ministrstvu za infrastrukturo (MzI).

 

Pred nekaj dnevi so bili namreč objavljeni uradni statistični podatki strukture cen zemeljskega plina za gospodinjske in negospodinjske odjemalce na maloprodajnem trgu v Sloveniji za 3. trimesečje (julij – september) leta 2019, in sicer na nacionalni ravni.

Ti kažejo, da je maloprodajna cena zemeljskega plina za povprečnega gospodinjskega odjemalca v tretjem trimesečju letošnjega leta znašala 57,4 evra na megavatno uro (EUR/MWh) in je bila za dva odstotka višja od maloprodajne cene v drugem trimesečju letošnjega leta. V obdobju enega leta (3. trimesečje 2019 v primerjavi s 3. trimesečjem 2018) se je maloprodajna cena za povprečnega gospodinjskega porabnika povišala za osem odstotkov.

Na MzI dodajajo, da je cena zemeljskega plina, ki jo določajo dobavitelji, v letošnjem tretjem trimesečju za povprečnega gospodinjskega odjemalca znašala 26,5 EUR/MWh (brez DDV) in se je v obdobju enega leta povišala v povprečju za pet odstotkov. V strukturi maloprodajne cene je predstavljala 46,2 odstotka. Omrežnina (za distribucijo in meritve) je znašala 13,9 EUR/MWh (brez DDV) in se je v opazovanem obdobju enega leta povišala v povprečju za 22 %. Zaračunane energetske dajatve (prispevek OVE, prispevek URE, okoljska dajatev CO2) so za povprečnega gospodinjskega odjemalca v 3. trimesečju 2019 znašale 4,9 EUR/MWh (brez DDV) in se v obdobju enega leta niso spremenile. Trošarina je znašala 1,8 EUR/MWh (brez DDV) in se prav tako ni spreminjala.

Za štiri odstotke nižja cena

Medtem pa je maloprodajna cena zemeljskega plina za povprečnega negospodinjskega odjemalca na nacionalni ravni v 3. trimesečju 2019 znašala 34,2 EUR/MWh in je bila za štiri odstotke nižja od maloprodajne cene v 2. trimesečju letošnjega leta. V obdobju enega leta se je maloprodajna cena za povprečnega negospodinjskega porabnika znižala za štiri odstotke.

Cena zemeljskega plina je v 3. trimesečju 2019 za povprečnega negospodinjskega odjemalca znašala 20,3 EUR/MWh (brez DDV) in se je v obdobju enega leta znižala v povprečju za pet odstotkov. V strukturi maloprodajne cene je ta delež predstavljal 72,5 odstotka. Omrežnina je znašala 4,5 EUR/MWh (brez DDV) in se je v opazovanem obdobju enega leta znižala v povprečju za 10 odstotkov. Kot pravijo na MzI, so bile povprečnemu negospodinjskemu odjemalcu v 3. trimesečju zaračunane energetske dajatve v skupni višini 2,6 EUR/MWh (brez DDV), kar je za sedem odstotkov več kot v enakem obdobju preteklega leta. Zaračunana trošarina je povprečnega negospodinjskega odjemalca obremenila v višini 0,7 EUR/MWh (brez DDV), kar je 11 odstotkov več kot v enakem obdobju leta 2018.

 

Nazaj na kategorijo energetika.
(Visited 58 times, 2 visits today)