V Elektro Maribor za investicije porabili skoraj 32 milijonov evrov

31 januarja, 2020
Andreja Šalamun
Fotografija je simbolična

Družba Elektro Maribor je lani izvedla za skoraj 32 milijonov evrov naložb, te pa bodo v ospredju tudi letos. Kot pravijo, bodo z letošnjimi naložbami poskrbeli za bolj robustno, močno in napredno elektrodistribucijsko omrežje. Načrtujejo gradnjo ali obnovo več kot 270 kilometrov srednje- in nizkonapetostnih vodov ter 86 transformatorskih postaj.

Omenjena družba pokriva skoraj štiri tisoč kvadratnih kilometrov veliko oskrbno območje, ki zajema 74 lokalnih skupnosti in 218.559 merilnih mest. Skrbi za 23 odstotkov slovenskih uporabnikov električne energije.

Lani so svojim uporabnikom distribuirali 2,28 teravatnih ur (TWh) električne energije, od česar je bilo iz prenosnega omrežja prevzeto 87 odstotkov, od proizvodnih virov pa 13 odstotkov potrebne energije.

V sistem naprednega merjenja vključenih 86 odstotkov merilnih mest

V Elektro Maribor so zadovoljni, da je bilo konec lanskega leta v sistem naprednega merjenja vključenih že skoraj 190 tisoč uporabnikov, kar predstavlja več kot 86 odstotkov vseh merilnih mest. Pričakujejo, da bo ob koncu letošnjega leta vključenost več kot 90-odstotna.

Sredstva za nameščanje pametnih števcev prispeva tudi država in EU. Tako bo Elektro Maribor od Ministrstva za infrastrukturo za izvedbo projekta zamenjave števcev električne energije s pametnimi števci prejel 3,7 milijona evrov nepovratnih sredstev. Kot pojasnijo, omenjeni projekt sofinancirata Evropska unija iz kohezijskega sklada in Slovenija. »Od leta 2017 do 2022 bo nameščenih 88.295 pametnih števcev, skupna vrednost je 19, 4 milijona evrov,« pravijo v Elektro Maribor.

Večina omrežja v kablirani izvedbi

Dodajo, da so imeli lani skupaj 16.691 kilometrov omrežja. Več kot polovica (51,8 odstotka) srednje- in nizkonapetostnega omrežja je v kablirani izvedbi, 19 odstotkov v nadzemni izolirani izvedbi in 28,5 odstotka v nadzemni neizolirani izvedbi. V lanskem letu so na svojem območju zabeležili kar 27 dni z izrednimi vremenskimi razmerami.

Uporabnikom sporočajo, da jim je na voljo individualno obveščanje o načrtovanih in nenačrtovanih prekinitvah napajanja po SMS-u in (ali) e-pošti. Storitev je brezplačna. Na voljo pa jim je tudi mobilna aplikacija eStoritve Elektro Maribor, ki je dostopna v Google Play (za Android) in v App Store (za iOS).

Omogočajo prehod na dvotarifni obračun

»Vsakemu uporabniku s števcem, vključenim v sistem naprednega merjenja, ki se mu odjem obračunava enotarifno vsaj leto dni, omogočamo brezplačen prehod na dvotarifni obračun,« povedo v družbi Elektro Maribor. Dodajo, da se dvotarifno merjenje uporabniku v glavnem splača že, če znaša odjem v manjši tarifi približno 30 odstotkov, odvisno od cene električne energije, ki jo ponuja dobavitelj.

Nazaj na kategorijo energetika.
(Visited 77 times, 2 visits today)