Slovenski startup Troia med zmagovalci evropskega izziva PowerUp

27 junija, 2020
Samo Kranjec

Troia je zmagovalec po glasovanju publike, prvo nagrado po oceni strokovne žirije pa je prejelo estonsko podjetje Woola.

V okviru šeste izdaje izziva PowerUp!, ki ga prireja EIT InnoEnergy, ki na ravni EU pospešuje inovacije na področju trajnostne energije, so razglasili zmagovalca najpomembnejšega tekmovanja za inovativna podjetja in poslovne rešitve v regiji. Estonsko podjetje Woola je prejelo ček za 50.000 evrov ter priložnost za sodelovanje v pospeševalnem programu družbe EIT InnoEnergy. Razvili so embalažo iz ovčje volje za pakete e-trgovine, ki lahko nadomesti sedanjo plastično embalažo. Nagrado dopolnjujejo še druge bogate spodbude vodilnih partnerjev, kot so Amazon Web Services (AWS), Vestbee in SpeedUp Group. 

Drugo mesto, ki prinaša denarno nagrado v vrednosti 10 tisoč evrov, je osvojila litovska družba Viezo, ki se ukvarja s pretvorbo vibracij v energijo za napajanje brezžičnih IoT senzorjev. Tretje mesto in ček za 5.000 evrov, pa je šlo češkemu podjetju Pocket Virtuality, ki razvija sofisticirane sisteme za virtualno in obogateno resničnost. 

 

Družbi Troia 25 tisoč dolarjev

Zmagovalec po glasovanju publike pa je slovenski start-up Troia, ki je s tem prejel 25.000 dolarjev za storitve Amazonove družbe za spletne storitve AWS. Razvili so digitalno rešitev za detektiranje podzemne infrastrukture, ki s pomočjo obogatene resničnosti olajšuje njeno vzdrževanje.

Na letošnji izziv se je prijavilo rekordno število udeležencev: za glavno nagrado in naložbene priložnosti se je potegovalo več kot 360 zagonskih podjetij iz 20 držav srednje in vzhodne Evrope.

Nazaj na kategorijo energetika.
(Visited 41 times, 1 visits today)