Skupina GEN lani ustvarila več kot 2,2 milijarde evrov prometa

16 januarja, 2020
Andreja Šalamun
Foto: Skupina GEN

V Skupini GEN so v minulem letu ustvarili več kot 2,2 milijarde evrov prometa, družbe v skupini pa so izvedle za okoli 100 milijonov evrov investicij, so povedali na nedavni novinarski konferenci. Med pomembnejšimi naložbami izpostavljajo uspešno izveden remont v Nuklearni elektrarni Krško (NEK). Poudarjajo, da se Skupina GEN po višini investicij uvršča med investicijsko najbolj dejavne skupine v Sloveniji.

Ocenjujejo, da bo neto poslovni izid Skupine GEN presegel 48 milijonov evrov, kar je za dobro četrtino več od načrtovanega, medtem ko naj bi dodana vrednost na zaposlenega znašala 148.000 evrov. Načrte so presegli tudi v krovni družbi GEN energija, in sicer za dobro četrtino. Prihodki so znašali 207 milijonov evrov, čisti dobiček pa 26 milijonov evrov.

Uspešno izkoriščali priložnosti na trgu

»Naši rezultati temeljijo na intenzivnem prizadevanju okoli 1.400 zaposlenih, ki skupaj z izvajalci storitev skrbijo za kakovostno in učinkovito dolgoročno vzdrževanje in obratovanje enot,« je poudaril Martin Novšak, generalni direktor družbe GEN energija. »Poleg obratovalne zanesljivosti smo k rezultatom pomembno prispevali tudi z znanjem in spretnostjo naših tržnikov. Ti so uspešno obvladovali tržna tveganja in učinkovito izkoriščali priložnosti, ki so se ponujale na trgu z električno energijo in plinom,« je dejal.

Kot je povedal Danijel Levičar, poslovni direktor GEN energije, bodo letos za naložbe v Skupini GEN namenili 150 milijonov evrov.

Proizvodnja energetskih objektov Skupine GEN je izpolnila in celo presegla zastavljene načrte, pravijo odgovorni in dodajo, da je tako Nuklearna elektrarna Krško (NEK) večino časa delovala na polni moči in presegla načrtovano proizvodnjo – proizvedla je 5.532 GWh električne energije. Tudi hidroelektrarne na Savi so po njihovi oceni glede na podpovprečne hidrološke razmere, ki so trajale do novembra, obratovale zanesljivo in skupaj proizvedle 876 GWh, Termoelektrarna Brestanica (TEB) pa je zagotovila osem zanesljivih zagonov za potrebe balansiranja slovenskega elektroenergetskega sistema. Bistveno več kot v preteklih letih je delovala tudi za potrebe trga.

 

 

 

 

Nazaj na kategorijo energetika.
(Visited 31 times, 1 visits today)